Dostupni linkovi

Inzko: Prudski proces u delikatnoj fazi


Valentin Inzko, Foto: Midhat Poturović

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko upozorio je u četvrtak da bh. političari moraju početi raditi na način koji će donijeti konkretan napredak BiH i dovesti je bliže Evropskoj uniji. Incko se u četvrtak sastao sa liderima SNSD-a Miloradom Dodikom i HDZ-a Draganom Čovićem, a na sastanak je odbio doći lider SDA Sulejman Tihić.

"S obzirom na to da je prudski proces sada u delikatnoj fazi, moraju se istražiti nove mogućnosti kako nastaviti dijalog između tri konstitutivna naroda. Jasno je da je neophodno proširiti osnovu te istražiti nove polazne tačke, što je svakako bila jedna od tema današnjeg razgovora", izjavio je Inzko nakon razgovora s predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom i predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem.

Visoki predstavnik je izrazio žaljenje što predsjednik SDA Sulejman Tihić nije prisustvovao sastanku, ali u potpunosti poštuje njegovu odluku, navodi se u saopćenju OHR-a. Inzko također smatra da je potrebno sačuvati dostojanstvo svih učesnika, izrazivši uvjerenje da Tihić razmatra konstruktivne mjere za daljnje djelovanje. Incko ocjenjuje da ne postoji alternativa dijalogu, čak i u najtežim okolnostima.

Naglašeno je da međunarodna zajednica podržava prudski proces kao inicijativu domaćih organa kojom se stvara forum za politički dijalog u cilju rješavanja važnih političkih pitanja s kojima se BiH suočava.

U saopćenju OHR-a se podsjeća da su se na sastanku Vijeća za implementaciju mira, održanom u martu, politički lideri obavezali na proširenje prudskog procesa i maksimalno angažiranje na rješavanju preostalih ciljeva neophodnih za zatvaranje OHR-a.

Kako bi olakšao i dao novi zamah prudskom procesu, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je pozvao prudsku trojku danas na sastanak u Sarajevu. Njegov poziv uslijedio je tek nakon što su ispunjeni određeni preduvjeti. Naglašeno je i da su zaključci Republike Srpske od 14. maja stavljeni van snage, te da je rasprava o njima povučena s dnevnog reda aktuelne sjednice Narodne skupštine RS-a. Nakon što su premijer RS-a Milorad Dodik i predsjednik Srbije 22. juna potvrdili svoju opredijeljenost teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH, visoki predstavnik je pozvao trojicu stranačkih lidera da prisusutvuju sastanku, navodi se u saopćenju OHR-a.

Lider SDA Sulejman Tihić nije prisustvovao sastanku zbog, kako je ranije obrazložio, antidejtonskog djelovanja i posljednjih izjava premijera RS i lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.
XS
SM
MD
LG