Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zanijer: Neutralnost UN ne znači i negativnu orijentaciju prema statusu


Lamberto Zanijer
(Priredio: Dragan Štavljanin)

Očigledno je da Kosovari više vole da komuniciraju sa institucijama koje su blagonaklone prema njihovoj proglašenoj nezavisnosti, kazao je za Radio Slobodna Evropa Lamberto Zanijer, šef UNMIK-a. Međutim, on ističe da to što su Ujedinjene nacije statusno neutralne ne znači da su i statusno negativno orijentisane.

RSE: Da li tenzije i poslednji incidenti na Kosovu imaju kao pozadinu mišljenje Međunarodnog suda pravde koje se uskoro očekuje.

Zanijer: Možda su neke od akcija na terenu podstaknute predstojećom odlukom Međunarodnog suda. To je svakako teško dokazati. No, proces pred Međunarodnim sudom pravde ima svakako uticaja, jer je stanje dodatno politizovano. Obe strane imaju velika očekivanja i to možda doprinosi tenzijama. No, nadajmo se da će, kada se okonča proces pred Međunarodnim sudom pravde, biti lakše da se uspostavi dijalog što je u ovom trenutku veoma teško.

RSE: Vaš govor pred Savetom bezbednosti je bio uglavnom tehničke prirode. Da li stav Ujedinjenih nacija prema nezavisnosti Kosova otežava delovanje UNMIK-a na terenu.

Očigledno je da Kosovari više vole da komuniciraju sa institucijama koje su blagonaklone prema njihovoj proglašenoj nezavisnosti.
Zanijer:
Kao što znate mi smo statusno neutralni. Očigledno je da Kosovari više vole da komuniciraju sa institucijama koje su blagonaklone prema njihovoj proglašenoj nezavisnosti. Ja mislim da deo ljudi više nego neki drugi u Prištini shvata, međutim, zbog teškoća u komunikaciji kosovskih institucija sa međunarodnom zajednicom – to što su Ujedinjene nacije statusno neutralne ne znači da su i statusno negativno orijentisane. Kosovske institucije uviđaju da mi nismo tu da bismo se suprotstavili svemu što one čine.

Naprotiv, možemo imati potencijalno korisnu ulogu pomažući im u uspostavljanju kontakta sa zemljama i institucijama koje ne priznaju nezavisnost Kosova. Naravno, da to nije poželjna pozicija za kosovske institucije. One žele da ostvare direktnu komunikaciju sa drugima kao suverena država. Međutim, u više navrata vlasti u Prištini su mogle da shvate da to ne funkcioniše. Stoga, na podršku i olakšavanje komunikacije koju UNMIK i UN mogu da obezbede – pozitivno gledaju i Beograd i Priština. Vlasti u Srbiji svakako smatraju da je to u skladu sa Rezolucijom 1244. Priština uviđa takođe da bi alternativa ovakvoj ulozi UNMIK bila u mnogo čemu gora.

*****
Moglo bi vas interesovati i ovo:

Tadić zatražio od SB osudu napada u Mitrovici

Ima li Srbija strategiju za kosovko pitanje

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG