Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Parlamentarna komisija o potjernicama Interpola


Komisija za odbranu i sigurnost Parlamenta BiH razmatraće danas Informaciju Interpola BiH o potjernicama Interpola Beograd za državljanima BiH, koje su po nalogu Interpola iz Liona ukinute u julu ove godine.

Srski članovi Komisije traže od Interpola BiH objašnjenje da li je prekršio ovlaštenja u postupku u vezi sa potjernicama Interpola Beograd za državljanima BiH osumnjičenim za zločine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Interpol u Lionu je u julu donio odluku o ukidanju "crvenih potjernica", koje je Beograd raspisao protiv 19 državljana BiH koje vlasti Srbije sumnjiče za napad na na vojnike JNA u Dobrovoljačkoj 1992. godine, u Sarajevu.

Potjernice su ukinute na zahtjev bivšeg ministra sigurnosti BiH Tarik Sadović, koji je ubrzo nakon toga smijenjen na zahtjev njegove političke partije.

Prema pojašnjenjima iz Ministarstva sigurnosti, Sadović je generalnom sekretaru Interpola Ronaldu Noblu pokazao dokument, u kojem se vidi da je Karla del Ponte, tadašnji glavni tužilac Haškog tribunala, ovaj slučaj vratila u nadležnost BiH i za pojedine osobe sa liste dala saglasnosti "B" i "C", što znači da nema dokaza protiv njih, odnosno da je potrebna dodatna istraga.

Iz kabineta generalnog sekretara Interpola Ronalda Nobla nisu htjeli da komentarišu obustavljanje potjernica, navodeći da "ne mogu da daju ništa više od onog što postoji u odluci".

Pročitajte i ovo: Suspendovane crvene potjernice
XS
SM
MD
LG