Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Incko uspostavio tim za popis državne imovine


Valentin Inzko
Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko u subotu je donio odluku u uspostavi Tima za popis državne imovine, saopćeno je iz OHR-a.

Taj će tim početi s radom na prikupljanju spiska državne imovine BiH iduće sedmice, a izvršavanje tog zadatka predstavlja jedan od pet ciljeva za tranziciju OHR-a u Ured sprcijalnog predstavnika EU, koje je utvrdilo Vijeće za provedbu mira (PIC), navodi se u saopćenju. Iz OHR-a naglašavaju da precizan i potpun spisak državne imovine predstavlja preduvjet za političko rješavanje spomenutog pitanja.

Također se ocjenjuje "žalosnim" da Radna grupa za popis imovine koju je Vijeće ministara BiH osnovalo prije šest mjeseci nije još ni počela s radom, navodi se.

Da bi se postigao napredak u rješavanju ovog pitanja, visoki predstavnik je danas donio odluku kojom se uspostavlja okvir za OHR-ov Tim za popis imovine, čime se tom tijelu omogućava da počne s radom na terenu, saopšteno je iz OHR-a. Tim će prikupljati podatke na temelju odluke Vijeća ministara BiH iz 2004. godine.

Kada bude završen, spisak imovine će biti predan bh. vlastima kako bi donijele odluku o raspodjeli te imovine.

Dodik: Nepotrebno političko uplitanje OHR-a


Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je nedavno da je nepotrebno „političko uplitanje“ Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR) u proces popisa državne imovine.

„Još 2001. godine je rečeno da imovina pripada entitetima. Iako je pitanje imovine važno za zatvaranje OHR-a, nećemo dozvoliti da RS ostane bez imovine na koju ima pravo po Ustavu i Dejtonskom sporazumu“, rekao je Dodik za pisane medije u RS-u.

On tvrdi da sama činjenica da se OHR upustio u proceduru popisa potvrđuje da taj ured „već prejudicira neke stvari“.

Predmet regulative državne imovine u BiH je imovina koja je bila predmet sukcesije SFRJ i imovina koja je do 31.12. 2001.bila u vlasništvu nekadašnje Socijalističke Republike BiH.

Predstavnici RS protiv upisa na državu


Komisija za državnu imovinu BiH nije postigla saglasnost o načinu njene podjele jer se predstavnici RS nisu složili sa prijedlogom o tzv. prvom knjiženju. To podrazumijeva da se imovina prvo upiše na državu, a potom ugovorima podijeli na entitete.

Član Komisije za državnu imovinu iz RS Nikola Kovačević nakon propalih razgovora u Komisiji u januaru ove godine je kazao:

„Problem je u tome što mi iz RS smatramo da Republika Srpska ima pravni subjektivitet i da mora imati aktivno učešće u podjeli te imovine. Ne prihvatamo ideje onih koji zagovaraju da se sva imovina prvo knjiži na Bosnu i Hercegovinu, pa onda, poslije toga, da Savjet ministara zaključuje ugovor ili sporazum sa vladama entiteta o podjeli imovine. Oni koji su pravnici dobro znaju da onog momenta kad se neko upiše u zemljišne knjige, da tog momenta taj postaje vlasnik te imovine i od njegove volje zavisi kad će i da li će sjesti da se s njim razgovara i pregovara o podjeli imovine.“

Predsjednik Komisije za državnu imovinu Zvonimir Kutleša ocijenio je tada da je pitanje državne imovine daleko više političko nego pravno:

„Nakon godinu i po dana razmatrali smo najmanje pet verzija nacrta zakona, niti jedan nije dobio potrebnu većinu."
XS
SM
MD
LG