Dostupni linkovi

Smrt Ranka Žeravice: Odlazak košarkaške legende


Ranko Žeravica
Ranko Žeravica

Košarkaška trenerska legenda Ranko Žeravica preminuo je u 85. godini u Madridu. Žeravica je reprezentaciju Jugoslavije vodio kada je osvojila zlato na Olimpijskim igrama 1980. godine, na Svetskom prvenstvu 1970. i mnoge druge medalje.

Žeravica je trenirao Košarkaški klub Partizan početkom 70-ih godina, slavni tim predvođen Draganom Kićanovićem i Draženom Dalipagićem. Prvi trener Crvene zvezde bio je 80-ih godina kada je tim postigao rekord po broju pobeda sa 167 trijumfa na 272 utakmice. Svetska kuća košarke ga je 2007. uvrstila u Kuću slavnih FIBA.

Košarkaš Dragan Kapičić kaže za RSE da je otišao velikan, čovek simbol jednog vremena i sporta, ne samo domaće, već i evropske i svetske košarke.

“Otišao je velikan. Simbol jednog velikog sporta. On je do poslednjeg trenutka bio u košarci, pratio je šta se događa, bio spreman da posavetuje. Žeravica je bio i simbol moje i karijere tadašnjih mladih košarkaša iz Srbije, Hrvatske, Slovenije... Bio nam je drugi otac. U tom timu su bili Krešimir Ćosić (možda najveći košarkaš sa ovih prostora), Nikola Plećaš, Damir Šolman, Rato Tvrdić, Ljubodrag Simonović, Vinko Jelovac, Aljoša Žorga... kao i stariji koji su nas dočekali kad smo ušli u nacionalnu selekciju, kao što je Ivo Daneu, Trajko Rajković, Miško Čermak, Petar Skansi i drugi. To je bila mlada generacija 1948. godište koju je Žeravica okupio i sa nama išao u pobede od juniora do svetskog prvenstva.”

Hrvatski trener Mirko Novosel priseća se zajedničkog rada sa svojim beogradskim kolegom koga svrstava u najznačajnije evropske trenere košarke.

“Jako me je potresla vijest koju sam dobio o smrti mog dugogodišnjeg prijatelja i suradnika Ranka. Radi se o jednom od, po mojoj ocijeni, najboljih evropskih trenera svih vremena koji je bio izuzetno zaslužan za stvaranje jugoslavenske škole košarke, stvaranje perspektivnih juniora koji su kroz sistemtski rad došli do svetskog vrha. Zahvaljujući toj školi i tom sustavu rada, mi smo dosegli najveći svetski vrh, a u tome je Ranko imao ogromne zasluge”, kaže Novosel i priseća se svog poslednjeg susreta sa Žeravicom.

“Zadnji put smo bili zajedno prošle godine u Beogradu na utakmici selekcije veterana bivših igrača SSSR-a i Jugoslavije. Ranka i mene su zamolili da dođemo da vodimo momčad Jugoslavije , kao što smo ih vodili u Moskvi na Olimpijadi 1980. I to je bila zadnja prilika da smo bili zajedno.”

XS
SM
MD
LG