Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Politika koči ekonomsko-socijalni savjet BiH


Ilustrativna fotografija
Dogovora o osnivanju Ekonomsko-socijalnog savjeta Bosne i Hercegovine nema već osam godina. Kao i u većinu priča kojima treba dati zajednički – državni – nazivnik, i u ovu se upetljala politika.

Državni ekonomsko-socijalni savjet treba da čine tri sedmočlane delegacije – jedna iz reda Savjeta ministara, druga sastavljena od poslodavaca, a treću čine sindikalci.

Zapelo je na pitanju ko predstavlja poslodavce – da li entitetska udruženja ili Asocijacija poslodavaca BiH. Priča o entitetskim ili državnim nadležnostima već po oprobanom šablonu koči uspostavljanje jednog državnog tijela.

U RS insistiraju na tome da delegaciju poslodavaca u Ekonomsko-socijalnom savjetu treba da čine po tri člana entitetskih udruženja poslodavaca i jedan iz Distrikta Brčko. Iz Asocijacije poslodavaca u BiH tvrde da četiri člana treba da delegiraju upravo oni, kao reprezentativno tijelo oba entiteta. Prijedlog Ministarstva civilnih poslova BiH, nadležnog za formiranje državnog Ekonomsko-socijalnog savjeta, jeste da to tijelo čine predstavnici ekonomsko-socijalnih savjeta entiteta, odnosno, entitetskih unija udruženja poslodavaca, sindikata, kao i Vijeća ministara BiH.

S prijedlogom resornog ministarstva, na čijem čelu je Sredoje Nović, slažu se u Savezu sindikata RS i entitetskoj Uniji udruženja poslodavaca. Ali u Asocijaciji poslodavaca u BiH smatraju da upravo oni treba da imaju većinu članova.

„Ja smatram da delegaciju poslodavaca treba da da Asocijacija poslodavaca, koja je jedino udruženje poslodavaca na državnom nivou registrovano kod Vijeća ministara,“
kaže predsjednik Asocijacije, Nihad Imamović.
Nihad Imamović. Foto: Midhat Poturović

U Uniji udruženja poslodavaca RS osporavaju takvu ideju, ističući da državna Asocijacija poslodavaca nije reprezentativna jer, tvrde, nema predstavnike iz srpskog naroda.

„Asocijacija poslodavaca ne može postojati na način da je samo registrovana na bh. nivou, a pritom ne predstavljati poslodavce iz Republike Srpske. Kao takva ne može da predstavlja poslodavce BiH u Ekonomsko-socijalnom vijeću,“
smatra predsjednik Unije, Ranko Milić.

Bitno da se prati kako se budžet prazni

Iako su na entitetskom nivou gotovo uvijek na suprotstavljenim stranama, sindikalci RS su ovaj put podržali poslodavce iz svog entiteta.

„Mi kao Sindikat sigurno ne možemo prihvatiti – da nemamo reprezentativnog predstavnika poslodavaca sa kojim se može postići dogovor, jer sa onima koji nisu reprezentativni, ne možete postići dogovor,“
kaže predsjednica Saveza sindikata RS, Ranka Mišić.

Sredoje Nović, Foto: Midhat Poturović
Imamović, međutim, demantuje da u Asocijaciji nema poslodavaca iz RS i naglašava da u tom slučaju ovo udruženje ne bi moglo da bude registrovano kod Savjeta ministara.

„Tačno je da nekih 70 posto poslodavaca iz RS čine Uniju poslodavaca, a otprilike 30 posto je u Asocijaciji poslodavaca,“
rekao je on.

Imamović kaže da je Asocijacija poslodavaca u BiH ponudila kompromisno rješenje prema kojem poslodavce u Ekonomsko-socijalnom savjetu treba da predstavljaju četiri člana iz Asocijacije poslodavaca BiH, dva iz Unije poslodavaca RS i jedan iz Distrikta Brčko.

Ali stavovi iz RS pokazuju da takvom rješenju nema mjesta. Dok se suprostavljene strane uzajamno optužuju za politizaciju cijele priče, zakoni doneseni u državnom Parlamentu i dalje će prolaziti bez mišljenja Ekonomsko-socijalnog savjeta BiH. Jedna od funkcija tog tijela trebalo bi da bude i kontrola budžeta Savjeta ministara.

„Preko milijardu i nešto sredstava KM je isuviše značajno za prosperitet i budućnost i radnika i građana BiH, posebno način na koji se puni, a još je bitnije da se prati i način na koji se taj budžet prazni,“ navodi ministar civilnih poslova BiH, Sredoje Nović.

Iako su predstavnicima svih struktura u BiH i njenim entitetima usta puna dobrih namjera za ekonomskim prosperitetom i boljim životom građana – još jedan u nizu neostvarenih državnih projekata potvrda je bosanskohercegovačke realnosti.
  • 16x9 Image

    Maja Bjelajac

    U skoro dvije decenije novinarske karijere, izvještavala i istraživala o temama iz kulture, politike i društva za najveće medije u Republici Srpskoj o od 2006. radi kao dopisnik RSE iz Banjaluke.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG