Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vladi od predsjednika ocjena dobar


Stjepan Mesić
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić Vladi premijerke Jadranke Kosor je za prvih sto dana rada danas dao ocjenu dobar, rekavši kako je napravila veliki uspjeh u vanjskoj politici, a u unutarnjoj politici "identificirala probleme" i pokazala volju da ih riješi.

"Mislim da je u vanjskoj politici napravila veliki uspjeh jer ostvarujemo prostor za nastavak pregovora s EU, a što se tiče unutarnjopolitičkih pitanja ona su dobrim dijelom identificirana. Problemi su identificirani i Vlada daje do znanja da će se s njima ozbiljno uhvatiti u koštac i da će ta pitanja biti riješena", rekao je danas Mesić nakon susreta s građanima u svome Uredu.

Upitan za ocjenu rada Vlade rekao je: "Da bih joj ocjenu dobar."

Vezano uz upućivanje u saborsku proceduru izmjena zakona o braniteljima, predsjednik je rekao da se "moglo očekivati da do te mere dođe jer je inflacija branitelja bila uočljiva svima. "Mora se uspostaviti ta crta do kada se može utvrđivati braniteljski status", rekao je. Smatra da se to "moglo i prije urediti", a ponovio je da se i dalje zalaže za objavu Registra branitelja jer "branitelji točno znaju tko je s kim ratovao".

Upitan o mogućnosti prijevremenih izbora, ponovio je kako smatra da "nije ništa čudno ako se ide u prijevremene izbore", ali i naglasio da je pitanje "koje se rješenje nudi".

"Što je to novo što možemo očekivati ako idemo sada u izbore. I ako se nudi nešto što može popraviti stvar i riješiti otvorena pitanja ja sam za izbore, ali moramo to imati na stolu, da vidimo što se nudi", rekao je.

Upitan da prokomentira nezadovoljstvo pojedinih braniteljskih udruga zbog odlikovanja koja je u povodu Dana neovisnosti dodijelio čelnim ljudima bivšeg Saveza komunista Hrvatske (SKH) koji su donijeli odluku o raspisivanju prvih višestranačkih izbora, Mesić je odgovorio kako je odlikovanja dao političkom krugu koji je osigurao mobiliziranje snaga za obranu Hrvatske nakon prijetnji režima Slobodana Miloševića, koji je najavljivao rat.

"Taj dio ljudi koji je onda bio odgovoran za Hrvatsku, zaključio je da oni ne mogu mobilizirati Hrvatsku u obrani protiv Miloševićeve agresije i zato su išli u demokratizaciju, osigurali izbore i novi odnos snaga koje su mogle mobilizirati Hrvatsku u njenoj obrani. A to bi branitelji upravo morali znati", rekao je Mesić.
XS
SM
MD
LG