Dostupni linkovi

Slovenija će deblokirati hrvatske pregovore?


Na sastanku Pahora i Kosor 31. srpnja u Trakošćanu kod Varaždina otvorena je mogućnost za rješenje spora dvije država
Na sastanku Pahora i Kosor 31. srpnja u Trakošćanu kod Varaždina otvorena je mogućnost za rješenje spora dvije država
Predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor sastat će se danas sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom u zgradi slovenske vlade u Ljubljani.

Hrvatski elektronski mediji objavili su sinoć ekskluzivnu, ali nezvaničnu informaciju da je spor Hrvatske i Slovenije oko državne granice okončan i da će Ljubljana za koji dan deblokirati pregovore Hrvatske o prijemu u Evropsku uniju.

Pahor je na jučerašnjoj konferenciji za novinare izjavio da očekuje da će dvije strane uskoro uspješno riješiti međudržavne sporove.

Kosor je takodjer jučer na izvanrednom sastanaku s predsjednicima stranaka hrvatske vladajuće koalicije zatražila i dobila podršku za postizanje dogovora sa Slovenijom.

Hrvatska premijerka je u intervjuu koji je u četvrtak objavio ORF kazala kako je u pregovorima sa Slovenijom postignuto ozračje povjerenja i obostranog poštovanja, ističući kako je uvjerena da će u "dogledno vrijeme stvar biti riješena".

Jadranka Kosor i Borut Pahor dosad su se sastali dva puta otkako je hrvatska premijerka stupila na dužnost.

Slovenija trenutačno blokira devet poglavlja za otvaranje i pet za zatvaranje. U internim dokumentima švedskog predsjedništva EU sljedeća međuvladina konferencija o hrvatskom pristupanju planirana je za 16. listopada.
XS
SM
MD
LG