Dostupni linkovi

Rješenje spora do kraja godine


Hrvatska i Slovenija očekuju da se do kraja godine pronađe rješenje graničnoga spora i blokade hrvatskih pristupnih pregovora, izjavili su nakon sastanka u dvorcu Trakošćan premijeri Jadranka Kosor i Borut Pahor.

Dvoje premijera, na sastanku koji je trajao oko sat i pol, dogovorili su okvirni plan prema kojem bi se rješenje uskladilo do jeseni, a usvojilo do kraja godine.

"Pronašli smo put kojim treba ići... zadovoljna sam što smo se počeli dogovarati oko stvari koje su u interesu obiju zemalja", rekla je Kosor.

"Postoji mogućnost da još ove godine riješimo problem obiju zemalja, a to su ulazak Hrvatske u EU i nastavak pregovora te rješenje graničnoga pitanja", izjavio je Pahor.

Nakon neuspješne inicijative Europske komisije i zastoja u pregovorima o hrvatsko-slovenskom graničnom prijeporu, ovo je bio prvi sastanak slovenskog premijera s novom hrvatskom premijerkom otkako je ona preuzela dužnost.

Iz Bruxellesa u međuvremenu stižu signali da je nakon "perioda razmišljanja" sazrelo vrijeme za nastavak pregovora Zagreba i Ljubljane kako bi se nastavio integracijski proces Hrvatske i ostalih regionalnih zemalja u EU-u.

Naznake da je za hrvatsko-slovenski spor sve više zainteresiran i Washington pokazale su se na nedavno održanom Croatia Summitu u Dubrovniku kada je zamjenik američke državne tajnice James Steinberg rekao da bilateralna pitanja ne bi trebala biti zapreka na putu zemalja jugoistoka Europe u euroatlantske integracije.

O tome je pitanju s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton razgovarao i slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar koji je rekao da administracija predsjednika Baracka Obame "s nadom iščekuje" susret Kosor i Pahora i želi da se "stvari riješe".
XS
SM
MD
LG