Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Počela šutnja uoči drugog izbornog kruga


Sa prvog kruga izbora, Foto: javno.com
Od ponoći je u Hrvatskoj počela izborna šutnja uoči drugog kruga petih izbora za predsjednika Republike, za vrijeme koje je zabranjena svaka promidžba kandidata, kao i objavljivanje procjena rezultata predsjedničkih izbora.

Izborna šutnja traje i na dan izbora, 10. siječnja, a Državno izborno povjerenstvo (DIP) je još u prvome krugu izbora izvjestilo da se nakon 19 sati, kada završava glasovanje, mogu objaviti rezultati izlaznih anketa (exit poll), ali i upozorilo radijske i televizijske nakladnike da je javnost potrebno jasno i pravodobno obavijestiti o metodologiji izrade tih anketa kako bi se u građana izbjegao dojam da je riječ o izbornim rezultatima.

Građani će u drugome krugu birati između nezavisnog kandidata Milana Bandića, te kandidata SDP-a Ive Josipovića koji su u prvome krugu među 12 kandidata osvojili najveći broj glasova.

U nedjelju, 10. siječnja, tako će nešto manje od 4,5 milijuna birača moći glasovati na 6863 biračkih mjesta u zemlji i inozemstvu i odlučivati tko će od dvojice kandidata biti na čelu Hrvatske u idućih pet godina.

Predsjednik Republike Hrvatske bira se većinskim izbornim sustavom, odnosno predsjednik će postati kandidat koji dobije većinu glasova svih birača koji su glasovali (50 posto plus jedan glas).

Ako kandidati dobiju isti broj glasova, izbor se još jednom ponavlja.

Nedjeljni izbori, peti su izbori od hrvatske neovisnosti na kojima birači izravno biraju predsjednika države. Do sada su po dva puta izabrali Franju Tuđmana (1992. i 1997.) te Stjepana Mesića (2000. i 2005.).
XS
SM
MD
LG