Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hrvatska odgovara na pritužbe Hrvata iz Srbije


Hrvatska raspolaže posebnom proračunskom stavkom za programe Hrvata u inozemstvu u 12 zemalja u kojima se nalaze hrvatske manjinske zajednice, ali se programi pomoći za Hrvate u BiH razlikuju od njih, jer oni nisu manjina, već jedan od triju jednakopravnih naroda, priopćeno je u četvrtak iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI).

Ministarstvo je priopćenjem reagiralo na izjavu za hrvatske medije predstavnika Hrvata u Vojvodini koji su u četvrtak rekli kako su iznenađeni novčanom pomoći što ju je Hrvatska poslala hrvatskim ustanovama i organizacijama u BiH te su najavili da će tražiti objašnjenje zašto je takva pomoć vojvođanskim Hrvatima 60 puta manja.

Mediji u Hrvatskoj u ponedjeljak su objavili da će hrvatska vlada Hrvatima u BiH poslati dodatnu novčanu pomoć od 23,5 milijuna kuna za obnovu crkvenih objekata, opremanje KUD-ova, ugostiteljskih objekata, teniskih terena i druge projekte.

MVPEI u priopćenju ističe kako "raspolaže posebnom proračunskom stavkom za programe Hrvata u inozemstvu u 12 zemalja u kojima postoje hrvatske manjinske zajednice, uključivo i Hrvate u Republici Srbiji".

"Pritom treba naglasiti kako se financiranje iz te stavke ne odnosi na Hrvate u Bosni i Hercegovini, koji su jedan od triju jednakopravnih i konstitutivnih naroda, budući da hrvatska vlada provodi poseban program pomoći financiranjem obrazovnih, kulturnih, znanstvenih i zdravstvenih programa i projekata hrvatskih udruga i institucija u BiH", kaže se u priopćenju. Naglašava se kako se navedeni programi pomoći za Hrvate u BiH razlikuju od financijskih programa pomoći za Hrvate u Srbiji, koji ondje imaju status nacionalne manjine.

Predstavnici hrvatskih institucija u Vojvodini ustvrdili su da im nije krivo što su Hrvati u BiH dobili takvu potporu, ali ih čudi stajalište vladinih dužnosnika koji su na njihove upite odgovarali da je financijska kriza i da u hrvatskom proračunu nema novca.

"To sigurno može biti doživljeno kao negativna poruka Hrvatima u Vojvodini, jer se omjer 1 prema 65 ne može drukčije protumačiti", rekao je politički analitičar i hrvatski publicist Tomislav Žigmanov, dodavši da se to događa zato što vojvođanski Hrvati nemaju "politički relevantne ljude u Hrvatskoj".

Godišnju pomoć Hrvatske od 55.000 eura Hrvatima u Srbiji poraznom je ocijenio i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Petar Kuntić i za usporedbu naveo kako Rumunjska svojoj manjini u Srbiji daje deset puta višu pomoć.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG