Tražena adresa je pogrešna

Zatražili ste internet adresu u pogrešnom formatu

Molim koristite naš pretraživač kako biste pronašli traženi sadržaj

Hrvatska demantira da zlostavlja migrante, NGO tvrde da postoje svjedočenja

Dostupni linkovi

Hrvatska demantira da zlostavlja migrante, NGO tvrde da postoje svjedočenja


Fotografija iz snimaka RSE napravljenih sa povrijeđenim migrantima, koji je hrvatska policija vratila nazad u BiH, febuar 2020

Hrvatsko ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) odbacilo je sve tvrdnje britanskog The Guardiana o navodnom brutalnom postupanju prema migrantima koji iz Bosne i Hercegovine preko Hrvatske žele u zapadnu Europu.

Radio Slobodna Europa (RSE) je u posjedu pisma MUP-a autoru teksta u Guardianu kaže se kako su njegovi navodi neozbiljni i "nevjerojatni, bez ikakvih činjenica i dokaza ili barem osnovnih informacija koje bi mogli provjeriti i istražiti". Kažu i kako mjesta koje on navodi uopće nisu u Hrvatskoj.

Takođe navode kako on spominje da vojska lovi migrante, dok u Hrvatskoj "vojska nema nikakvu funkciju u zaštiti državne granice i postupanju s migrantima."

Guardian je o tome prvobitno pisao 12. svibnja.

U tekstu objavljenom 28. svibnja list je ponovio tvrdnje o nasilnom i protuzakonitom postupanju hrvatske policije prema migrantima, ovoga puta njih preko 30, koji pokušavaju iz Bosne i Hercegovine ući u Hrvatsku, pa dalje prema zapadnoj Europi.

Iznova je ustvrdio da policija neke od njih označavaju nasprejanim križem preko tjemena. List je naveo i kako su neki zastupnici Europskog parlamenta pokrenuli inicijativu da se formira nezavisna parlamentarna komisija koja bi istražila te navode.

U pismu autoru teksta iz MUP-a navode da će dodatno istražiti njegove navode, ali i da unutar sustava postoji dovoljno mehanizama kontrole postupanja policije i da dodatni nisu potrebni.

Sa istim se lažnim optužbama suočavaju sve države na vanjskim granicama Europske unije i sve članice Frontexa, dodaju u policiji. Zaključuju kako oni poštuju prava migranata i omogućuju im pristup međunarodnoj zaštiti, ako im je ta zaštita potrebna.

Svjedočanstva trideset ljudi

Antonija Pindulić, pravnica u zagrebačkom Centru za mirovne studije kaže kako poricanje MUP-a neće uspjeti, "zbog toga što postoje svjedočanstva više od 30 ljudi koji su to pretrpjeli". Centar za mirovne studije, kaže Pindulić, stupio je u kontakt sa ovim ljudima, kao i sa Danskim vijećem za izbjeglice koje je na terenu u BiH prikupilo njihova svjedočenja.

"Imamo toliko dokaza ne samo za ovaj nego i za druge slučajeve – videosnimke, fotografije, iskaze žrtava, svjedočanstva policajaca koji svjedoče da je ovo praksa hrvatske policije. Imamo toliko žrtava kroz skoro četiri godine i niti jednu istragu. Pitamo se – što još treba da bi se pokrenula učinkovita, temeljita i neovisna istraga u ovim slučajevima", tvrdi Pindulić.

Aktivisti su pred Vladom Hrvatske predstavili Izvještaj o nasilnim i nezakonitim protjerivanjima djece i djece bez pratnje
Aktivisti su pred Vladom Hrvatske predstavili Izvještaj o nasilnim i nezakonitim protjerivanjima djece i djece bez pratnje

Centar za mirovne studije i Inicijativa Dobrodošli optužili su također iznova hrvatske vlasti da se nasilnim i nezakonitim protjerivanjem migranata dodvoravaju Europskoj uniji.

"To je neka vrsta prešutne politike koja se dešava ne samo u Hrvatskoj, nego na gotovo svim vanjskim granicama Europske unije, ali mi smo ovdje pred hrvatskom Vladom da zatražimo da to prestane u Hrvatskoj i da to prestane na svim vanjskim granicama Europske unije", kazala je Tea Vidović iz Centra za mirovne studije.

Djeca kao žrtve

Aktivisti tvrde kako su žrtva takvog nasilnog policijskog postupanja i djeca.

"Dok Vlada koristi svaku priliku kako bi istaknula važnost zaštite granica, mi se pitamo - kako točno prebijanjem djece, oduzimanjem njihovih osobnih stvari, zatvaranjem djece u policijske kombije po nekoliko sati u kojima ih se izlaže ekstremno visokim ili ekstremno niskim temperaturama, pucanjem i korištenjem elektrošokera nad djecom policija štiti našu granicu“, kaže aktivistica ove inicijative Ana Ćuća.

Centar za mirovne studije i Inicijativa Dobrodošli su pred Vladom Hrvatske u petak (29. svibnja) predstavili Izvještaj o nasilnim i nezakonitim protjerivanjima djece i djece bez pratnje, u kojem su objavljena svjedočanstva djece.

Navode o ovakvom odnosu prema djeci RSE nije mogao da potvrdi.

U Centru za mirovne studije i Inicijativi Dobrodišli kažu kako se zbog nasilnog i nezakonitog protjerivanja trenutno se protiv Hrvatske vode dva slučaja na Europskom sudu za ljudska prava.

Prvi je onaj obitelji tragično preminule šestogodišnje djevojčice Madine Hussiny iz Afganistana, stradale u naletu vlaka na "ničijoj zemlji“ između Hrvatske i Srbije 2017. godine. Drugi je za protjerivanje, nezakonitu detenciju i nečovječno postupanje hrvatske policije prema sedamnaestogodišnjem sirijskom dječaku, koji je usprkos traženju azila u Hrvatskoj protjeran u Bosnu i Hercegovinu.

Ove nevladine organizacije podsjećaju da je Save the Children u prvih devet mjeseci prošle godine zabilježio čak 2.969 protjerivanja djece na granicama Zapadnog Balkana. To se navodi u njihovom šestom po redu izvještaju o nasilnim i nezakonitim protjerivanjima unazad četiri godine.

Iz Ureda Međunarodne organizacije za migracije u Bosni i Hercegovini, u pisanom odgovoru RSE kada je objavljen prvi tekst u The Guardianu kazali su da ne mogu potvrditi točnost objavljenih informacija, s obzirom da IOM nije prisutan i nije odgovoran za monitoring na graničnim prelazima.

"Migranti koji su se vratili u prihvatni centar Miral u Velikoj Kladuši (u BiH) su izjavili da su farbani crvenim sprejom na glavi, što se moglo i vidjeti, ali ne možemo potvrditi njihovu priču", stoji u odgovoru IOM BiH.

Hiljade migranata koji su stizali u BiH pokušavali su proteklih godina ući na teritoriju Hrvatske, što im je policija onemogućavala. Tvrdili su i u izjavama za RSE kako ih u tim pokušajima policija onemogućava silom.

Migranti iz Mirala: Glavni problem je hrvatska policija
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

Iz UNHCR-a Hrvatske navode kako je od rujna 2019. godine do siječnja 2020. godine hrvatskoj Vladi prijavljeno 100 slučajeva navodnog nezakonitog protjerivanja migranta iz Hrvatske u BiH i Srbiju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG