Dostupni linkovi

Raste broj zaraženih HIV virusom


Ilustrativna fotografija
Broj osoba zaraženih virusom HIV u porastu je u cijeloj Evropi, ali još više zabrinjava porast broja rizičnih polnih odnosa, pokazali su rezultati istraživanja koje je sprovela švedska istraživačka grupa HCP.

Na rang listi HCP-a koja se odnosi na prevenciju, pristup zdravstvenoj pomoći i prava pacijenata, u 27 zemalja Evropske unije (EU), Norveškoj i Švajcarskoj, prva tri mjesta zauzimaju male zemlje - Luksemburg, Malta i Švajcarska.

Velika Britanija zauzima deveto mjesto, Francuska 12., Nemačka 13., Španija 15., dok se Italija nalazi na 27. mjestu, ispred Grčke i Rumunije koja je posljednja na listi.

Rukovodilac istraživanja HCP-a Beatriz Kebola, navela je, između ostalog, da su u više zemalja EU smanjeni budžeti za borbu protiv side, kao i da se specijalni metodi vezani za tu bolest u zatvorskim sredinama veoma slabo primjenjuju, prije svega u istočnoevropskim zemljama.

Predsednik HCP-a Johan Hjertkvist konstatovao je da nijedna vlada, izgleda, ne zna pravi broj stanovnika zaraženih virusom HIV-a u svojoj zemlji, i da se mora još mnogo učiniti u borbi protiv side. (kraj) gop (kraj)

Procjenjuje se da je krajem 2007. u Evropi bilo oko 800 hiljada osoba koje žive s virusom side, što je u odnosu na prethodnu godinu rast za osam odsto. Broj preminulih od side se, međutim, u velikoj mjeri smanjio poslije uvođenja posebnih terapija sredinom 90-tih godina, prenosi RTS.
XS
SM
MD
LG