Dostupni linkovi

Hipnoza je i naučno potvrđena


Ilustracija
Ilustracija
Godinama su vođene debate među psiholozima o tome da li hipnotičko stanje postoji ili ne.

Oni koji su sumnjali u to stanje, tvrdili su da je osoba lažno hipnotizirana jer je potpuno svjesna, a samo neke slike u mozgu se igraju sa percepcijom.

Ipak, istraživači sa univerziteta Turku i Aalto u Finskoj, kao i sa švedskog univerziteta Skövde tvrde da imaju dokaz da hipnotizirana osoba ima zamagljen pogled.

Oduvijek su ljudi povezivali zamagljen pogled i hipnozu, ali to sve do sada nije naučno potvrđeno, prenose strani mediji.

Razlog za to je što su neki istraživači tvrdili da osoba ne mora nužno imati zamagljen pogled da bismo znali da je hipnotizirana.

Nova studija pokazuje da to ipak jeste slučaj.

Studija je objavljena u žurnalu PLoS ONE i proistekla je iz posmatranja osobe koja je mogla zapasti u stanje hipnoze uz samo jednu riječ i probuditi se istim postupkom.

Ovo znači da se stanje hipnoze i normalno stanje može promijeniti u sekundi.

Zamagljen pogled praćen je drugačijim ponašanjem očiju i to u pogledu automatizma pokreta i refleksije, što nije moguće imitirati.

Naučnici vjeruju da je ovo prvi dokaz postojanja svijesti i podsvjesnog stanja kod ljudi, ali tvrde da trebaju obaviti još mnogo ispitivanja da bi ovo potkrijepili.
XS
SM
MD
LG