Dostupni linkovi

Nastavak pravne borbe oko tajnih podataka


Ante Gotovina u sudnici
Na Haškom sudu u četvrtak je održana statusna konferencija u slučaju protiv hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača kako bi se provjerilo zdravstveno stanje osuđenih u prvom stupnju te ustanovilo – u kojem je stadiju žalbeni postupak.

Dok se osuđenici nisu imali požaliti što se tiče zdravstvenog stanja, kao ni njihovi branitelji na žalbeni postupak koji traje, predstavnici tužiteljstva su otkrili kako se strane u postupku još uvijek spore oko tajnosti određenih podataka.

Nakon više od pet mjeseci od izrečene prvostupanjske presude (15.travnja ove godine) Gotovina i Markač su se ponovno pojavili pred Haškim sudom kako bi se ustanovilo stanje u žalbenom postupku. Predžalbeni sudac Theodor Meron prvo se zanimao za zdravstveno stanje osuđenih.

Mladen Markač sa odvjetnicima
„Ako želite gospodine Gotovina, odnosno gospodine Markač ovaj razgovor možemo obaviti i na zatvorenoj (za javnost) sjednici, odluka je na vama. Možete nam reći što vam je draže“, upitao je predžalbeni sudac.

„Časni sude, ne hvala, sve je u redu“, odgovorio je Gotovina.

„Gospodine Markač je li se osjećate Vi o tome govoriti na javnoj sjednici“, upitao je dodatno sudac.

„Da Časni sude“, odgovorio je također Markač.

Obrane su već podnijele žalbe na zatvorske kazne, 24 godine za Gotovinu te 18 godina za Markača, zbog protjerivanja stanovništva srpske nacionalnosti 1995.godine za vrijeme i nakon akcije Oluja.

Predug odgovor obrane

No braniteljski timovi i dalje čekaju od države Srbije dostavu zapisnika Vrhovnog savjeta obrane iz spornog vremena, a u kojima se navodno spominje naredba takozvanih krajinskih vlasti za odlazak civila srpske nacionalnosti.
Obrana je najavila da će zatražiti subpoenu, odnosno obvezujući nalog za Srbiju ukoliko do kraja mjeseca ne dobije tražene dokumente.

Obrana koja smatra da u zapovjedi krajinskih vlasti leži odgovor za odlazak tisuća civila, a ne u prekomjernom granatiranju i zločinima, najavila je da će zatražiti subpoenu, odnosno obvezujući nalog za Srbiju ukoliko do kraja ovog mjeseca ne dobije tražene dokumente.

S druge strane, haško tužiteljstvo se i dalje trudi što više zaštititi povjerljive informacije. Tužiteljica Helen Brady se požalila predžalbenom sucu kako se optužba ne slaže s obranom – koje su informacije povjerljive te se ne bi trebale objaviti ni tijekom žalbenog procesa.

„Mi smo već pisali obrani i označili određena pitanja, za koje mi smatramo da ih treba redigirati kako se ne bi otkrile povjerljive informacije. Još uvijek razgovaramo o tome. I tomu u prilog smo pronašli već neke prethodne odluke Žalbenog vijeća u ovom pogledu. I ja sam sigurna da ćemo riješiti to pitanje. U suprotnom će ili obrana ili ćemo mi podnesti podnesak u tom smislu“, objasnila je Brady oko čega se još strane nisu usuglasile, dodatno napomenuvši sucu kako odgovor obrane, na odgovor tužiteljstva na žalbu obrane, ima previše riječi te da bi ga trebalo ograničiti.

Žalbeni proces koji će dovesti do drugostupanjske, konačne presude hrvatskim generalima, tako i dalje aktivno traje.

XS
SM
MD
LG