Dostupni linkovi

Hamond: Neusvajanje Rezolucije je ponižavajuće za porodice žrtava i preživjele iz Srebrenice


Hamond: Neusvajanje Rezolucije je ponižavajuće za porodice žrtava i preživjele iz Srebrenice

"Veoma smo razočarani što je na našu rezoluciju povodom obilježavanja dvadeset godina od događaja u Srebrenici danas stavljen veto", izjavio je britanski ministar spoljnih poslova Filip Hamond (Philip Hamond) nakon neusvajanja rezolucije o Srebrenici u Savjetu bezbjednosti UN.

Hamond navodi da su imali tri cilja: da odaju počast žrtvama genocida u Srebrenici i žrtvama na svim stranama tokom konflikta u Bosni i Hercegovini, da pozovu na pravdu za sve kao i na pomirenje, te da Ujedinjene nacije iz ovih tragičnih događaja izvuku pouke, saopšteno je iz Ambasade Velike Britanije u BiH.

"Rezolucija nije upirala prst krivice ni u koga, niti joj je cilj bio da ponovo izazove bolne podjele. Neusvajanje rezolucije je ponižavajuće za porodice žrtava i preživjele iz Srebrenice. Istinsko pomirenje zahtijeva suočavanje sa činjenicama iz prošlosti na svim stranama i odlučnost da se iz toga izvuku pouke za budućnost. Imamo obavezu prema svima onima koji su u ratu izgubili život, da zajedno radimo na izgradnji sigurne i prosperitetne Bosne i Hercegovine", izjavio je britanski šef diplomatije.

XS
SM
MD
LG