Dostupni linkovi

Prvi dokazi postojanja iranskog halal interneta


Internet cafe u Teheranu, ilustracija
Internet cafe u Teheranu, ilustracija
Godinama su iranski zvaničnici najavljivali pokretanje paralelnog, takozvanog halal interneta, koji će biti potpuno odvojen od world wide weba i promovisat će islamska moralna načela u okviru sigurnog nacionalnog cyber svijeta.

Nezavisni istraživač iz Washingtona Collin Anderson otkrio je dokaze o elementima ovog interneta koji već postoje.

Iranska vlada je 2010. godine u okviru petogodišnjeg plana razvoja pozvala na kreiranje ove vrste interneta, iako su aktivisti upozoravali da bi to moglo dovesti do potpune izolacije Iranaca od svjetske mreže i da bi takav potez značio početak kraja digitalne slobode u toj zemlji.

Plan je bio da do početka 2013. godine svi iranski univerziteti budu dio ove nove mreže. Iran je već blokirao više miliona internetskih stranica i jedna je od zemalja sa najvećom cenzurom na svijetu.

Nedavno je blokiran i pristup Googleovim servisima, uključujući i Gmail, kao znak protesta protiv antiislamskog filma iz SAD-a, ali je nakon pobune Vlada ponovo vratila Gmail u upotrebu.

Da bi spriječili takve slučajeve Iranci planiraju osigurati alternativni e-mail sistem koji može stajati rame uz rame s Gmailom, piše magazin New Scientist.

Collin Anderson je uz pomoć saradnika iz Irana otkrio da telekomunikacijske kompanije u toj zemlji dodjeljuju dvije IP adrese svakom uređaju s kojeg se pristupa internetu. Jedna za pristup regularnom internetu, a druga internoj mreži. Ova interna mreža ima kapacitet od 17 miliona IP adresa, a istraživanjem je utvrđeno da je više od 10.000 uređaja dio te mreže.

Najviše je korisnika koji internetu pristupaju iz svojih domova, a uz njih su tu i vladini zvaničnici i komercijalne stranice. Sadržaje ove interne mreže čine akademske stranice i e-mail servisi.

Ruteri koji kontrolišu internetski saobraćaj u Iranu i van njega opremljeni su filterima web stranica.

Iran ima odlične softverske inžinjere tako da i kreiranje vlastitog e-mail servisa ne bi predstavljalo problem. Međutim, problem bi mogao nastati kod hardverskog dijela plana, piše New Scientist, zbog embarga na uvoz elektronike.
XS
SM
MD
LG