Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Novi jak zemljotres pogodio Haiti


I dalje ima preživjelih pod ruševinama
Haiti je danas pogodio novi zemljotres 6,1 stepeni po Rihteru, 60 kilometara jugozapadno od Porto O Prensa, objavili su svjetski mediji. Detaljnih informacija za sada nema.

Osjećaj straha rastao je u srijedu dok su preplašeni preživjeli od prošlosedmičnog potresa počeli da bježe iz nestabilnih zgrada. Nije bilo odmah moguće procijeniti kakve je dodatne štete izazvao novi potres.

Novi potres sasvim izvesno će otežati dalje spasavanje preživjelih koji i posle sedam dana ima pod ruševinama.

Uprkos masovnom odzivu međunarodne zajednice, pomoć još sporo stiže do stanovništva Haitija, a ljudi pod ruševinama i dalje umiru pred očima spasilaca. Ipak, čak sedmicu od potresa, pod ruševinama ima preživjelih.

Spasilačke ekipe iz cijelog svijeta pretražuju ruševine u potrazi za preživjelima. Iako su šanse za uspeh iz sata u sat sve manje, spasioci su danas, čak sedam dana posle potresa, iz ruševina spasili dvije žene.

Meksički i njemački vatrogasci su zajedničkim naporima ispod ruševina izvukli 70-godišnju Annu Zizi.

Spasiocima je preživjela rekla da ispod crkve u kojoj su se nalazili za vrijeme potresa ima još preživjelih, te spasioci sada tragaju i za njima.

Spasioci su ispod ruševina izvukli i 25-godišnju Hoteline Losanu, koju su punih devet sati spasavali haićanski, američki i francuski spasioci.

"Žene se dobro osjećaju s obzirom na okolnosti. Pravo je čudo kako su uspjele preživjeti sedam dana pod ruševinama bez vode i hrane", rekli su spasioci.

Stručnjaci smatraju da je u situacijama kao što je ova izuzetno važno opšte zdravstveno stanje pojedinca, fizičko i psihičko, prenosi AFP.Vlasti na Haitiju procjenjuju da je život izgubilo između 100.000 i 200.000 osoba. U masovnim grobnicama dosad je sahranjeno oko 75.000 tijela.

Samo u Port-au-Princu je oko 300.000 osoba ostalo bez krova nad glavom, a neki gradovi su potpuno razoreni. Preživjelima je potrebna ljekarska njega, sklonište, voda i hrana.

U Leoganeu, gdje je bio epicentar potresa, više nema skoro nijedne kuće, a prve spasilačke ekipe stigle su tek petog dana poslije potresa. Slična je situacija i u gradu Pti Goav.

Oko 12.000 američkih vojnika je na Haitiju kako bi zaveli red i spriječili pljačke i otimačinu pošto među stanovnicima raste ogorčenje zbog gladi i sporog pristizanja pomoći. Američki helikopteri izbacuju pakete s hranom i vodom.

NEMA EPIDEMIJA

UN su odlučile da privremeno razmjeste na Haiti oko 2.000 vojnika i 1.500 policajaca kao pojačanje međunarodnoj misiji u toj zemlji, koja broji 9.000 osoba.

Kancelarija UN za koordinaciju humanitarne pomoći ocijenila je da je situacija u Port-au-Princu stabilna, mada još ima nasilja i pljačke, ali je upozorila da su neke oblasti i dalje visokorizične pošto je iz srušenih i oštećenih zatvora pobjeglo oko 4.000 kriminalaca.

Ljekarski timovi zasad nisu registrovali nikakvu epidemiju zaraznih bolesti, kao što se strahovalo, ali mnogim ljudima je ugrožen život zbog tetanusa ili gangrene, bolnice su pretrpane i nema dovoljno lijekova i medicinske opreme.

Svjetski program za hranu (WFP) osigurala je hranu za oko 200.000 osoba, a ostale humanitarne organizacije za još 130.000 njih.

Predsjednik Svjetske banke Robert Zoelick pozvao je donatore da hitno reaguju kako očaj stanovništva ne bi prerastao u nasilje.

Napominjući da iskustva iz Afganistana, Liberije i Indonezije pokazuju da je neuporedivo djelotvornije kada donatori sarađuju s vladom pogođene zemlje, umjesto da je zaobilaze, Zoelick je istakao da je od ključnog značaja da donatori ostanu u zemlji i kada se slegne medijska prašina.

Što se tiče građana zemalja iz regiona, za sada nema podataka o poginulima.

Vlasti Kosova pretpostavljaju da je na Haitiju bilo dvadesetak građana, mahom zaposlenih u UN misiji, ali svi su se spasili.

Četiri bh. državljana BiH koja su zaposlena u misiji UN-a na Haitiju su također zdravi i živi.

BiH nema tacne podatke o ukupnom broju njenih drzavljana koji su zivjeli na Haitiju, a procjenjuje se da ih je oko 40. Vlasti u Sarajevu nemaju informacije o njihovim sudbinama, osim za porodicu Vuleta, porijeklom iz Busovače, koja je evakuisana u SAD.
XS
SM
MD
LG