Dostupni linkovi

Kolektivni centri gorući problem


Gutereš u razgovoru sa Krkobabićem, Foto: Vesna Anđić
Srbija je jedna od pet zemalja u svetu i jedina u Evropi u kojoj posle 14 godina od ratnih sukoba status izbeglih i proteranih Srba nije rešen, istaknuto je danas u Beogradu u razgovoru potredsednika Vlade Srbije Jovana Krkobabića i visokog komesara UN za izbeglice Antonia Gutereša.

U saopštenju Vlade Srbije navodi se da je Krkobabić upoznao Gutereša sa naporima koje Srbija ulaže za rešavanje problema izbeglih i proteranih kao i sa brojnim problema koje imaju Srbi iz Hrvatske, pre svega kada je reč o oduzetoj imovini i stanovima, tajnim optužnicama i traganjem za velikim brojem nestalih Srba.

On je naveo da se ti problemi u Hrvatskoj "rešavaju veoma sporo i druga strana odbija da o njima razgovara".

"Srbija je otvorena za rešavanje ovih problema i smatra ih zajedničkim problemima dve zemlje i ozbiljnom preprekom na putu ka EU. Srbija želi da se otvorena pitanja rešavaju uz prisustvo međunarodne zajednice kao garanta da će se dogovoreno i sprovesti", naglasio je Krkobabić.

On je rekao da je važno da se održi regionalna konferencija posvećena problemima izbeglih i proteranih i pronalaženju dogovora i načina za ostvarivanje njihovih zagarantovanih ljudskih prava.

Gutereš je pohvalio napore Srbije u rešavanju problema izbeglih i proteranih lica rekao da se nada da će se i na hrvatskoj strani naći način za efikasnije i brže rešavanje ovih problema. On je podržao organizovanje regionalne konferencije o problemima izbeglih i naglasio da će UN aktivno učestvovati u njenoj organizaciji.

Gutereš je istakao da je Vlada Srbije učinila dosta u procesu integracije izbeglih, prognanih i raseljenih i ukazao da će UNHCR međunarodna zajednica nastaviti da aktivno pomažu Vladi u tom procesu.

Sagovornici su se saglasili da je gorući problem u Srbiji 70 kolektivnih centara u kojima ljudi žive i po 15 godina u vrlo teškim ulovima. Pomoć kroz poseban donatorski fond, koji je potpredsednik Krkobabić dogovorio sa visokim komesarom u Ženevi u decembru prošle godine, treba da omogući da se i poslednji kolektivni centar zatvori do kraja naredne godine.

Krkobabić je naglasio da je "najtragičnija situacija 210.000 interno raseljenih lica sa Kosova i Metohije, gde postoji 17 kolektivnih cenatra", a povratak nije moguć s obzirom da ne postoje uslovi za ostvarivanje elementarnih ljudskih prava i pozvao Gutereša da iskoristi mandat UNHCR koji mu daje Rezolucija 1244 u pogledu nadgledanja povratka i pomoći interno raseljenih sa Kosova.

Gutereš je u Beograd stigao u sklopu prve posete regionu, posle Hrvatske i BiH.

Tokom posete Sarajevu Gutereš je upozorio kako je krajnje vreme da se problem izbeglih i raseljenih osoba, koje se povlači već dugi niz godina na području Zapadnog Balkana, reši te da se svi napori usmere na razvoj.

On je naglasio da je rešenje ovog problema u regionalnom pristupu te da je cilj njegovog dolaska u Hrvatsku, BiH i Srbiju upravo potenciranje takvog pristupa.
XS
SM
MD
LG