Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Guardian: Thaci među "najvećim ribama" organizovanog kriminala


Guardian: Thaci među "najvećim ribama" organizovanog kriminala

Britanski dnevnik Guardian objavio je u petak izvještaj u kojem citira tajne dokumente NATO-a u kojima se vršilac dužnosti premijera Kosovo Hashim Thaci označava kao jedna od "najvećih riba" organizovanog kriminala na Kosovu.

Pored Thacija, njegov politički saveznik Xhavit Haliti, bivši šef Oslobodilačke vojske Kosova za logistiku koji je sada visoki zvaničnik Tahcijeve DPK partije, je također označen kao jedan od vođa organizovanog kriminala, piše Guardian.

Haliti je opisan kao "snaga koja stoji iza Thacija" i čovjek koji ima snažne veze sa albanskom mafijom, s kojom je počeo saradnju nakon što se obogatio vodeći kosovski ratni fond za vrijeme rata kosovskog 1999. godine.

Haliti je, na osnovu nekih izvještaja iz NATO-vih dokumenata, "duboko povezan sa prostitucijom i krijumčarenjem oružja i droge", sa zastrašivanjem političkih oponenata i dva ubistva iz kasnih devedesetih, političkog protivnika i mladog novinara iz Tirane.

Dokumenti NATO-a, koji su označeni kao "tajna", ukazuju na to da Sjedinjene Države i druge zapadne zemlje već nekoliko godina imaju opširna saznanja o Thacijevim kriminalnim vezama, piše Guardian.

Označeni kao "USA KFOR", dokumenti sadrže detaljne informacije o mreži organizovanog kriminala na Kosovu na osnovu izvještaja zapadnih obavještajnih agencija i doušnika.

Oni sadrže i detalje o tome koje dijelove Kosova kontrolišu pojedine kriminalne grupe, uključujući i navodne porodične i poslovne veze.
XS
SM
MD
LG