Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Što stoji na putu pomirenja u BiH


Memorijalni centar na žrtve genocida u Srebrenici 1995, Potočari, 31. ožujak 2010.
Novinarka Guardiana Heather McRobie (priredila Mirjana Rakela)

Britanska novinarka ističe kako je prošlotjedno objavljivanje izvještaja Saville i vladina isprika za Krvavu nedjelju podsjetilo da postoji odgovornost svake države da prizna zločine protiv civila, ma koliko to bilo premalo ili prekasno. U Bosni, međutim, je očito da pravda još nije stigla počinioce brutalnih zločina iz 1995. godine.

McRobie podsjeća da Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju razmatra što će se dogoditi u slučaju da optuženi bjegunac Ratko Mladić ne bude izveden pred sud prije njegova zatvaranja.

Gotovo dvadeset godina od početka rata odgovorni za zločine još uvijek izmiču pravdi, naravno u Hagu završavaju ključne figure, ali suđenja na nižim lokalnim i regionalnim sudovima su spora, a presude bi trebale pomoći obnovi povjerenja. No, još uvijek nema odgovornosti onih koji se po mnogima smatraju suodgovornima za genocid u Srebrenici – međunarodne zajednice i UN, piše novinarka Guardiana.

Presuda oficirima vojske i policije bosanskih Srba za genocid, kako je napisala Slavenka Drakulić, jest korak prema pravdi. No, istoga tjedna stigla je vijest da Mladićeva obitelj traži da ga se proglasi mrtvim kako bi se izbjegla pravda.

Inicijativa njemačke nevladine organizacije da se izradi “stup srama” koji bi trebao privući pažnju na činjenicu da su bosanski Srbi ubili 8000 nenaoružanih
Majke Srebrenice tokom jednog prosvjeda, Tuzla 11. svibnja 2010. godine
Bošnjaka, odraslih muškaraca, staraca i djece u “sigurnosnoj zoni” UN.

Na stupu srama vidjeti će se pisma upućena UN, koristeći se sa 16.744 cipela koje predstavljaju žrtve Srebrenice.

Projekt kojeg podržavaju Majke Srebenice biti će predstavljen 1. jula u Hagu, i 11.jula u Berlinu, 15 godina nakon pada UN-ove sigurne enklave u ruke srpskih snaga.

Heather McRobie podsjeća da su Majke Srebrenice tužile UN-ove mirovne snage da nisu spriječile genocid. No, tužba je odbačena zbog imuniteta koje imaju snage UN.

Svjetska organizacija jest priznala greške u Srebrenici, no ne želi uraditi to i legalno. Kofi Annan, bivši glavni tajnik UN svojedobno kazao da su morali upotrijebiti silu kako bi zaustavili ubijanje.

Da međunarodna zajednica izbjegava odgovornost za zločin, na neki način govori i traljavost Haškog suda koji je uništio dokaze iz Srebernice, smatra ova novinarka.

Neuspjeh međunarodne pravde dovodi do toga da se još uvijek propituju neke ključne činjenice vezane uz rat, od onoga ko je prvi započeo, pa do političara u RS koji traže “prebrojavanje” žrtava genocida.

“Guardian” podsjeća da u BiH nema koncenzusa o tome da su zločini počinjeni na svim stranama i od svih, čak se u školama djecu uči o tri verzije rata iz devedestih.

Britanskoj vladi, zaključuje Heather McRobie, trebalo je 38 godina da prizna odgovornost za Krvavu nedjelju.

Na Balkanu gdje je sukob još svjež, a broj mrtvih daleko veći, malo je nade za kretanje prema naprijed dok odgovorni za zločine, uključujući i UN ne budu dostupni Haškom sudu, i dok regionalne komisije za istinu ne budu imale jasno saznanje tko je i za što odgovoran.

****
Pročitajte i ovo:
Suočavanje s prošlošću je u prihvatanju odgovornosti
Daleko od istine o zločinima
U Parlamentu BiH još nema podrške Rezoluciji o Srebrenici
XS
SM
MD
LG