Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Otkrivena grobnica s blagom u Siriji


Priredio Rinko Golubović

Njemački arheolozi su u staroj kraljevskoj palači u Siriji otkrili grobnicu sa stotinama kostiju i blagom, a starost grobnice procjenjuju na tri i pol tisuće godina.

"Grobnica sadrži ostatke najmanje trideset osoba, a otkriće se smatra spektakularnim jer je do sada nisu našli pljačkaši grobova", kaže arheolog Peter Phaelzner.

"Moguće je da su to ostaci članova kraljevske obitelji", dodao je Phaelzner koji je kao i ostali arheolozi sa Sveučilišta u Tübingenu.

Grobnica iz Brončanog doba otkrivena je u Qatni, gradu iz brončanog doba, jednom od najvažnijih kraljevstva drevne Sirije.

Uz kosti arheolozi su našli i keramičke posude i kutijice od alabastera i granita, koje potječu iz Egipta. Nađen je i zlatni nakit i kip majmuna.

Drevni grad Qatna otkriven je 1920-ih, ali je ostao zaboravljen sve do 1999. kad je međunarodni arheološki tim počeo svoja iskapanja.

Impresivni grad, koji je vrhunac dosegao u 2. stoljeću pr. Kr. još uvijek dominira okolnim područjem, a 20 metara visoki bedemi okružuju gotovo ppavilno četvrtasto područje površine od oko 110 hektara.

Iskapanje kraljevske palače postalo je svjetska senzacija 2002. godine, kad je otkriven 40 metara dugački hodnik koji je iz svečane dvorane vodio u kraljevsku grobnicu, u kojoj je otkriveno više od 2000 komada oružja, opreme, ukrasa za namještaj i zlatnog nakita s dragim kamenjem, cilindričnih pečata i drugih dragocjenosti.
XS
SM
MD
LG