Dostupni linkovi

Treća žrtva gripe u Hrvatskoj


Cjepivo se o;ekuje krajem ovog i početkom idućeg mjeseca
Cjepivo se o;ekuje krajem ovog i početkom idućeg mjeseca
U zagrebačkoj bolnici Sestara milosrdnica je preminula i treća žrtva nove gripe u Hrvatskoj, potvrdio je u Dnevniku HTV-a ministar zdravstva Darko Milinović.

Riječ je o 62-godišnjem muškarcu koji je, osim od nove gripe, bolovao i od dijabetesa, kazao je ministar, ističući da se "ista situacija mogla dogoditi i kod obične sezonske gripe".

Od gripe tipa H1N1 do sada je preminuo 61-godišnji Splićanin i njegova trogodišnja sugrađanka koja je bolovala i od leukemije.
Prema podacima Ministarstva zdravstva u Hrvatskoj je trenutačno 2500 oboljelih od svinjske gripe. Od toga su 503 slučaja laboratorijski potvrđena, a 1997 slučajeva gripe nije laboratorijski potvrđeno.

Ministar zdravstva kazao je da je hrvatski zdravstveni sustav dobro pripremljen te da nema mjesta panici jer u zdravstvenim ustanovama ima dovoljno respiratora i besplatnih lijekova dok se cjepivo očekuje krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca.

"Tamiflua ima dovoljno, a 33 respiratora je na čekanju i po potrebi mogu biti spojeni u bilo koju bolnicu gdje budu potrebni", rekao je Milinović.

Hrvatska zasad još nema cjepivo protiv svinjske gripe, a danas se u Zagrebu nije moglo doći ni do cjepiva protiv obične gripe, objavljuje portal Index.hr.
Zbog panike koja se proširila građani su pohrlili primiti cjepivo protiv sezonske gripe, iako ono ne štiti od virusa H1N1, pa je i tog cjepiva danas nestalo, ali već sutra će biti dostupne nove doze.

Cjepivo protiv svinjske gripe u Hrvatsku bi trebalo stići krajem studenog ili početkom prosinca.

„Za početak ćemo dobiti 500.000 doza cjepiva koje su namijenjene pripadnicima najrizičnijih skupina, djeci i starijim osobama“, rekao je Milinović i također istaknuo kako je cjepivo sasvim sigurno i kako bi se svi koji pripadaju u rizičnu skupinu trebali cijepiti.

"U javnosti se bez razloga pokušala stvoriti panika oko cjepiva. Da pripadam rizičnoj skupini ja bih se prvi cijepio. I ne samo to, cijepio bih i svoju djecu", kaže Milinović.
XS
SM
MD
LG