Dostupni linkovi

Grčka: Propao posljednji pokušaj formiranja koalicione vlade


Evangelos Venizelos
Lider grčke socijalističke partije PASOK Evangelos Venizelos rekao je u petak uveče da nije uspio formirati novu koalicionu vladu, čime se otvara mogućnost za nove izbore u Grčkoj.

Venizelos, treći lider koji je pokušao da formira koaliciju nakon nedjeljnih parlamentarnih izbora, rekao je da je sljedeći korak koji će preduzeti sastanak sa predsjednikom Grčke, u posljednjem pokušaju da izbjegne ponovne izbore.

Lider konzervativne Nove Demokratije Antonis Samaras i vođa krajnje ljevičarske stranke Sirize, Aleksis Cipras, takođe, su bezuspješno pokušali da formiraju koalicionu vladu.

Prema riječima Venizelosa, nije došlo do napretka u pregovorima PASOK-a sa ostalim partijama.

"Obavijestiću predsjednika Karolosa Papuljasa sutra, i nadam se da će, na sastanku s njim, svaka partija preuzeti svoje odgovornosti", rekao je on.

Od predsjednika se očekuje da će izvršiti pritisak na partije da bi formirale vladu, ali male su šanse da će u tome uspjeti, prenosi BBC.

Cipras je odbio da uđe u koalicionu vladu sa partijama koje podržavaju stroge mjere štednje, konzervativnom Novom demokratijom i socijalističkim PASOK-om.

Promatrači su prethodno isticali da postoji šansa za dogovor, jer većina Grka se ipak plaši izbacivanja iz eurozone, te da dvije stranke računaju na kolaciju koja bi ih mogla vratiti na stare pozicije u slučaju novih izbora.

Međutim, prvo istraživanje nakon izbora pokazuje da bi radikalna lijeva koalicija Syriza čiji lider Aleksis Cipras odbacuje financijski paket, mogla osvojiti čak 27 posto glasova, čak 11 posto više nego 6. maja.

Upozorenja iz Brisela

Politički zastoj izazvao je reakcije Bruxellesa odakle je Ateni stigla jasna poruka – ne nastavi li se s provođenjem reformi i štednjama – mogli bi ostati bez eura.

Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble izjavio je kako su EU i MMF spremni i dalje pomagati Grčkoj, ali da je to nemoguće ukoliko sami sebi ne pomognu.

EU i MMF ističu da više neće davati novac ukoliko se nova vlada ne obaveže da će poštovati sporazum koji je prihvatila prošla vlada.

Grčka bi već krajem juna mogla ostati bez novca ukoliko se zaustavi kreditiranje.

U Syrizi tvrde da evropski lideri blefiraju.

„Ne samo da Grčka ne može biti izbačena iz eurozone, već će nas moliti da uzmemo novac, jer u slučaju da budemo izbačeni, kriza će se proširiti na druge evropske zamlje i euro će propasti“, kaže Dimitris Startulis.

Analitičari upozoravaju da bi vraćanje Grčke na staru valutu drahmu moglo imati brojne posljedice po evropski financijski i ekonomski sustav.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG