Dostupni linkovi

Novi Jeremićev diplomatski gaf


Vuk Jeremić
Vuk Jeremić
Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izazvao je oštre reakcije u Makedoniji zbog izjave koju je dao tokom razgovora sa grčkim šefom diplomatije o tome kako Srbija ima razumevanja za stav Grčke oko pitanja o imenu države čiji je glavni grad Skoplje.

Jeremić je izbegao da kaže "Makedonija", na šta su u Skoplju burno reagovali, kao i na njegovu tvrdnju kako je Grčke u sporu oko imena Makedonije bio razuman, uravnotežen i racionalan.

Iz protesta zbog ove izjave, predsednik Makedonija Gjorge Ivanov, koji je juče prisustvovao sahrani patrijarha Pavla u Beogradu, nije prisustvovao koktelu koji je organizovao Jeremić.

Situaciju je malo smirio razgovor predsednika Makedonije sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, koji je ponovio da je Srbija priznala Makedoniju pod njenim ustavnim imenom i da se taj stav neće promeniti.

Milan Karagaća, član Foruma za međunarodne odnose, kaže za RSE da je na Balkanu puno osetljivih pitanja, koja izazivaju emotivne reakcije.

„Imamo dosta stvari koje opterećuju Balkan, pa ponekad bude i emotivnih reakcija. Ali, u ovom kontekstu kad su Grčka i Makedonija u pitanju, Srbija niti ima takav pristup niti joj je u interesu da se stavlja na stranu jedne ili druge, nego joj je upravo u interesu da se taj problem prevaziđe“, kaže Karagaća.

Makedonski mediji javljaju, citirajući diplomatske izvore, da je trenutno osetljiva faza u sporu Makedonije i Grčke i da je upravo zbog toga Jeremićeva izjava izazvala toliku pažnju.
XS
SM
MD
LG