Dostupni linkovi

Posrednik ne najavljuje nove susrete


Izaslanik UN u sporu između Grčke i Makedonije Metju Nimic nije zakazao nove sastanke sa predstavnicima Skoplja i Atine, iako su evropski predstavnici zatražili od Makedonije da okonča spor sa Grčkom, ukoliko želi da 7. decembra dobije preporuku za početak pregovora za priključenje u EU.

Ambasadori EU Ervan Fuere i Švedske Lars Freden na sastanku sa članovima makedonskog Nacionalnog savjeta za integraciju u Skoplju pozvali su Vladu da iskoristi trenutak i intenzivira razgovore sa Grčkom u okviru procesa koji vodi Nimic, kako bi se našlo kompromisno rješenje, u interesu obje zemlje i procesa evrointegracija.

Brendan Varma, portparol Metju Nimica, rekao je da trenutno nema ništa novo da saopšti u vezi sa nastavkom pregovora.

"Gospodin Nimic nikada se nije vezivao za rokove i vremenske okvire. Proces će trajati koliko bude potrebno", rekao je Varma skopskim medijima.

Makedonija je od Evropske komisije dobila preporuku za otpočinjanje pregovora za članstvo u Evropskoj uniji, ali o datumu u decembru treba da odluči Savjet EU. Grčka uslovljava datum za otpočinjanje pregovora sa rješenjem problema u vezi sa imenom.

Na samitu NATO alijanse u Bukureštu početkom aprila prošle godine, Grčka je zbog neriješenog problema u vezi sa nazivom Makedonije uložila veto na njen prijem u Alijansu.

Pregovori o izlažanju rješenja spora između Skoplja i Atine u vezi sa nazivom Makedonija vode se od 1992. godine. UN su radi rješavanja problema imenovale Metju Nimica za specijalnog posrednika, koji je do sada održao više sastanaka sa predstavnicima dvije strane i iznio nekoliko prijedloga.

Ključni grčki argument je da korišćenje imena Makedonija predstavlja "bezbjednosnu prijetnju", jer Grci tako nazivaju svoju sjevernu oblast.
XS
SM
MD
LG