Dostupni linkovi

Gradska uprava Novog Sada u generalnom štrajku


Novi Sad
Novi Sad
Piše: Norbert Šinković

Zaposleni u gradskoj upravi u Novom Sadu stupili su u generalni štrajk. Oni protestuju zbog smanjenja plata zaposlenima s nižim kvalifikacijama. Traže da im se zarade vrate na prethodni nivo.

Novosađani neće moći da obavljaju svoje poslove kod matičara, a ni kod gradske inspekcije, a komunalna policija neće izlaziti na teren. Građanima je omogućeno samo da upišu rođenje deteta, odnosno prijave smrt. Razlog štrajka je Vladina uredba kojom su smanjene plate zaposlenima s nižim kvalifikacijama – kaže predsednik gradskog sindikata zaposlenih u upravi Lazar Škorić.

“Oni zaposleni kojima je plata smanjena od pet do šest hiljada dinara. Tražimo da se isplati plata uvećana za petnaest posto što bi bilo oko četiri hiljade dinara. Nekorektno je da smanjuju platu onima koji i ovako imaju bedna primanja“, kaže Škorić.

Novosađani, sa kojima smo razgovarali imaju razumevanja prema štrajkačima.

“Svako ima pravo da istera ono što želi", "Građani trpe, svi ptrpimo, ali plate moraju biti kao ranije", "Ovde gradska uprava radi šta god hoće", "Ja ih podržavam. I ja sam ostala bez posla, i niko nije pitao kako smo“, kažu građani.

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić izjavio je da grad u ovom slučaju nije nadležan.

“Imamo ograničene mogućnosti. Mi smo dali maksimum, ali nas uredba sprečava da povećamo zarade. Ono što smo uspeli jeste da smo prosledili molbu Vladi preko Stalne konferencije gradova i opština, da se uredba izmeni”, naveo je Pavličić.

Štrajk će trajati do ispunjenja zahteva.
XS
SM
MD
LG