Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Građani sa obije strane granice jednako ugroženi


Građani sa obje strane granice jednako ugroženi

Crnogorska ambasada u Sarajevu dobila je pismo iz kabineta predsjednika Narodne Skupštine Republike Srpske Igora Radojičića u kome prenosi zahtjev opštine Gacko da se prekine uništavanje naoružanja crnogorske vojske na planini Goliji i upozorenje da to može izazvati pogranične incidente.

Otpravnik poslova u crnogorskoj ambasadi u Sarajevu Predrag Arsović potvrdio je za Radio Slobodna Evropa da je ambasada dobila pismo Radojičića u kome se ističe revolt stanovništva opštine Gacko zbog štete koju trpe uništavanjem crnogorskog naoružanja i upozorava na mogućnost incidenata u pograničnom pojasu.

"Naravno, Ambasada će zahtjev Republike Srpske koji smo dobili da proslijedi Ministarstvu spoljnih poslova i institucijama Crne Gore. Institucije Crne Gore će doniejti adekvatnu odluku, poštujući naravno sve uslove i zahtjeve i sve sporazume koji su potpisani između država BiH i Crne Gore,"
rekao je Arsović.

Da li to znači da se problem uništavanja naoružanja i municije crnogorske vojske uključivanjem zvaničnika susjedne države izdiže na međudržavni nivo i kakva procedura slijedi, pitanje je na koje do nijesmo uspjeli da dobijemo odgovor od predstavnika u crnogorskom ministarstvu inostranih poslova.

Potpredsjednik odbora za zaštitu Golije, Drago Perović međutim odgovora bez dvoumljenja.

"To, po samom svom fakticitetu jeste međudržavni problem jer se nalazi u blizini granice dvije države, na 4.000 metara vazudšne linije. Ni malo nas ne čudi što su se organi Republike Srpske uključili u problem oko uništavanja viška municije vojske Crne Gore na lokaciji katuna Latično jer se taj katun nalazi jednako udaljeno do sela koja se nalaze u Republici Srpskoj u odnosu na sela koja se nalaze na Goliji i u Pivi i koja pripadaju Crnoj Gori. Dakle, i oni i mi smo jednako ugroženi od mogućih štetnih posljedica od uništavanja viška municije," kaže Perović.

Perović očekuje da će angažovanje institucija susjedne države uticati prije svega na crnogorsko ministarstvo odbrane da odustane o daljeg uništavanja viška municije na rejonu Latično.

"I da nađu neku povoljniju ili bolju lokaciju bližu mjestu na koje se odvozi municija, sa boljim pristupnim putevima sa manje mogućih posljedica koje će na cijeli eko sistem da utiču, sa mnogo manje uticaja na podzemne vode. Nadam se da ćemo zajedničkom akcijom uspjeti da riješimo jedan zajednički problem," kazao je Perović.

Hoće li ministarstvo odbrane uzeti u obzir novu činjenicu pri razmatranju lokacije za nastavak uništavanja naoružanja nijesmo uspjeli da saznamo pošto se pomoćnik ministra odbrane Rifet Kosovac koji se tim povodom javno oglašavao, kako nam je rečeno, nalazi na sastanku.

Mještani Golije i Pive počeli su krajem jula proteste zbog uništavanja viškova naoružanja i municije crnogorske vojske u mjestu Latično na planini Goliji, tvrdeći da je to atak na njihovu životnu okolinu i eko sistem tog područja. Na momente situacija je bila incidentna, pa je policija privođenjem pojedinaca
omogućavala prolaz vojnim transporterima.

Ministarstvo odbrane čekalo je nalaz ekotoksikološkog zavoda iz Podgorice koje je pokazalo kako je uništavanje naoružanja bezopasno po prirodu i zdravlje ljudi na tom prostoru. U to međutim i dalje ne vjeruju Golijani i Pivljani koji su zajedno sa stanovnicima opštine Gacko u Bosni i Hercegovini najavili
da će testiranje povjeriti međunarodnoj renomiranoj instituciji.

XS
SM
MD
LG