Dostupni linkovi

Govor Fuelea u Londonu: EU spremna ekonomski pomoći Balkanu


Štefan Fule
Štefan Fule
Prevela: Sabina Čabaravdić

Evropski povjerenik za proširenje Štefan Fuele objavio je na konferenciji Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koja se održavala u Londonu na temu "Investiranje u Zapadni Balkan", novi pristup Unije prema ovom dijelu Evrope. Njegov govor donosimo u cjelini.

Nakon što je Evropa pokazala prve znake izlaska iz krize, ključni je momenat za zemlje Zapadnog Balkana da preuzmu inicijativu za privlačenje investitora.

Činjenica da su se na ovom sastanku okupili čelnici regije i tako ugledna grupa ljudi, sadašnji i potencijalni, privatni i javni investitori, te predstavnici međunarodne zajednice i međunarodnih financijskih institucija, pokazuje koliko je važno povećati investicije u regiji.

U strategiji proširenja iz oktobra prošle godine, najavili smo našu namjeru da razvijemo novi pristup ekonomiji u regiji. Danas službeno lansiramo ovaj novi pristup, koji se zasniva na izgradnji zajedničkog razumijevanja između čelnika tih zemalja i potencijalnih investitora, kako bi ustanovili prioritete ekonomskih reformi.

Što je cilj ovog novog pristupa? Želimo vas nastaviti podržati u susretu s izazovima stvaranje novih radnih mjesta, povećanja konkurentnosti i stimuliranja rasta. Tokom posljednjih pet godina, s istim se izazovima suočavala i Evropska unija. Naši napori u borbi s tom krizom donose rezultate. Imamo iskustvo - želimo da se vi koristite njime.

Nijedna zemlja Zapadnog Balkana nema funkcionalnu tržišnu ekonomiju. Nezaposlenost u cijeloj regiji je visoka. Mladi su posebno pogođeni. Javni deficit i dug su u porastu. Konkurentnost često ometa politizacija odluka koje bi isključivo trebale biti ovisne o tržištu.

Ti se problemi trebaju rješavati kroz vjerodostojne reforme u kombinaciji s dovoljno sredstava iz privatnog i javnog sektora. Medju prvima su reforme javnih financijskih i institucija tržišta rada, te smanjenje administrativnih opterećenja za preduzeća. To su prioriteti.

Nadalje, ulaganje u obrazovanje, talente i istraživanje takođe trebaju biti visoko na dnevnom redu.

Vladavina prava je posebno važna u smislu pravne sigurnosti i povjerenja investitora. Ulaganja će se dogoditi samo ako zemlje poboljšaju investicijsku klimu. Redom treba omogućiti:

1. uvjete za održivi rast, potrebno za stvaranje novih radnih mjesta;
2. uvjete koji će pomoći privlačenje direktnih stranih ulaganja;
3. uvjete u kojima preduzeća mogu biti konkurentna i napredovati,
4. uvjete koji će ponovno potaknuti duh domaćih poduzetnika i malih i srednjih preduzeća.

Sve vas investitore koji ste se okupili danas ovdje podstičem da iskoristite ovu priliku kako biste, u područjima u kojima djelujete, i na Balkanu učinili investicijsku klimu privlačnijom.

Ekonomski napredak važan je i za podršku proširenja EU, baš kao i za uspostavu balansa u migracijama. Ekonomske veze izmedju članica EU, i onih koje se žele priključiti Uniji, smanjuju migracijske pritiske.

Iznijet ću nekoliko primjera kako zajedno možemo radiiti na postizanju ovih ciljeva.

Prošle sedmice sam u Sarajevu objasnio kako valja ubrzati reforme, a mi ćemo riješiti aktualne društvene i ekonomske probleme u Bosni, u neposrednoj budućnosti i na duži rok.
Prvo, trebamo makroekonomsku, fiskalnu i financijsku stabilnost. Mi već razgovaramo o godišnjim makroekonomskim i fiskalnim programima sa svim zemljama, osim s Kosovom. Želimo pojačati taj proces i usredotočiti se na ključne strukturne reforme.

Dijalog će biti utemeljen na nacionalnim programima reformi, a rezultat bi trebao biti zajednički dogovor oko konkretnih preporuka šta valja mijenjati. EU i MMF daće tehničku podršku za primjenu ovih preporuka.

Od svake će zemlje takođe biti zatraženo da izradi akcione planove o upravljanju javnim financijama. Napredak u toj oblasti otvara mogućnost da se budžet potpomogne iz Fondova za pretpristupnu pomoć.

Drugo, moramo napraviti konkretne reforme po sektorima i ulagati ciljano u te sektore, što će dovesti do povećanog izvoza i otvaranje novih radnih mjesta. Evropska komisija će, svake dvije godine, počev od 2015., tražiti izvještaje od svake zemlje pojedinačno, koliko je planiranog ispunjeno. Posebno u oblastima kao što su transport, energija i obrazovanje.

Postavljanjem jasno formulisanih prioritetnih reformi za kratkoročno i srednjoročno razdoblje u jednom dokumentu, biće putokaz za sve vas investitore da prepoznate gdje je najbolje mjesto za vaše ulaganje, te kako će vam se najbolje vratiti.

Vaše zemlje, dragi premijeri, ovisiće o vašim sposobnostima da koordinirate odjele Vlade preko kojih se pojedine reforme imaju ostvariti.

Prošle sedmice sam u Sarajevu objasnio kako valja ubrzati reforme, a mi ćemo riješiti aktualne društvene i ekonomske probleme u Bosni, u neposrednoj budućnosti i na duži rok.

Potrebe ulaganja u regiji su značajne. Evropska komisija i međunarodne financijske institucije intenzivirale su saradnju za ključna ulaganja u infrastrukturu, uključujući prioritetne prometne i energetske projekte. To će biti učinjeno kroz investicioni okvir za zapadni Balkan, kako bi bili sigurni da sredstva teku “kroz jedan cjevovod”.

Premijeri,

Ja vas pozivam da prihvatite i podržite novi pristup ekonomskom upravljanju koje sam opisao. To će potaknuti investicijsku klimu i otvaranje novih radnih mjesta, rast i konkurentnost u vašoj regiji.
XS
SM
MD
LG