Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Gordy: VMRO neće odustati


Predsjednik Đorđe Ivanovi predaje mandata za sastav nove makedonske vlade Zoranu Zaevu iz Socijaldemokratkog saveza makedonije, 17. maj 2017.

Eric Gordy sa londonskog Univerzitetskog koledža za ‘Zašto?’ analizra mogući razvoj sitaucije u Makedoniji nakon što je, nakon višemjesečne političke krize, predsjednik Đorđe Ivanov mandat za sastav novu vlade povjerio Zoranu Zaevu iz Socijaldemokatskog saveza Makedonije koji će napraviti koalicionu vladu sa tri albanske partije.

  • Dokazi

Prema Ustavu, davanje mandata gospodinu Zaevu nije neka velika stvar.

Predsednik Ivanov je, prema zakonu, to morao da uradi još u januaru kada gospodin Gruevski nije uspeo da formira vladu.

U međuvremenu, VMRO DPMNE je iskoristio taj period za međunarodnu propagandnu kampanju, falsifikovanje dokaza o njihovim kriminalnim aktivnostima i pripremanje puča koji nije uspeo.

  • Nasilje

Davanje mandata za formiranje vlade nije kraj priče.

Sada će doći do novih pokušaja na stvaranju prepreka za formiranje vlade, diskreditovanje vlade koja bude formirana i pokretanje ekstremističke kampanje da se vlada diskredituje kao “komunistička” i “anti-nacionalna”.

Već imamo dokaze da su iz VMRO DPMNE spremni da se koriste nasiljem kako bi ometali funkcionisanje legalnih institucija.

  • Dogovor

Gospodin Ivanov je povjerio mandat ili kao odgovor na pretnju krivičnim postupkom ili imajući u vidu dogovor o imunitetu.

Ne iznenađuje da javnost ne zna detalje onoga što je dogovoreno.

To ćemo moći da zaključimo na osnovu toga kako se VMRO DPMNE bude ponašala.

Ako se vođe VMRO DPMNE povuku iz javnosti, to je jedna vrsta dogovora.

Ako se, pak, ponašaju pristojno u okvirima zakonito uspostavljenih institucija, u pitanju je drugačiji dogovor. A ako se vrate nasilju, onda je to bio loš dogovor.

  • Promašaj

Dugotrajna kriza zainteresovala je međunarodne igrače za sakupljanje poena. Srbija i Rusija su bile posebno spremne da “naduvaju” opasnost do nivoa međuetničkog sukoba.

Na sreću, to nije urodilo plodom ali je jasno da je medijska mašinerija spremna za akciju u tom smeru.

Evropska unija je još jednom pokazala koliko malo kredibiliteta ili uticaja ima i koliko malo može da uradi bez podrške Sjedinjenih Država.

Za čudo, u službi Stejt Dipartmenta još uvek postoji barem još jedan sposoban i stručan diplomata.

Evropska unija i Sjedinjene Države bi trebalo da nauče lekciju da je politika podržavanja autoritarnih vladara u poslednjih deset godina u ime “stabilnosti” u stvari bila kontraproduktivan, razoran i diskreditujući promašaj.

Ali oni je, naravno, neće naučiti.

XS
SM
MD
LG