Dostupni linkovi

Novo suđenje Davidoviću 27. avgusta


Goran Davidović
Naredbom Okružnog suda u Novom Sadu novo ročište za glavnu raspravu po tužbi novinara Dinka Gruhonjića protiv Gorana Davidovića zakazano je za 27. avgust.

"U ponovljenom postupku ovaj sud će preduzimanjem odgovarajućih radnji otkloniti utvrđenu bitnu povredu postupka, a sve u skladu sa uputstvom iz rešenja Okružnog suda", navodi se u saopštenju Suda.

Već osuđenom vođi Nacionalnog stroja Goranu Davidoviću, koji se inače nalazi u Italiji, sud je ukinuo presudu po tužbi novinara Dinka Gruhonjića zato što su mu uz sudsku dokumentaciju na latinici, a tražio je na ćirilici, povređena prava.

Iako u Srbiji sva deca od drugog razreda osnovne škole koriste latinicu, sud je uvažio da sa Goranom Davidovićem Firerom to nije slučaj. Ovaj, po mnogima pravni nonsens, u skladu je sa zakonom, kažu u Sudu. Ssekretarka Ana Stamenić:

"Statutom grada Novog Sada, gde je i sedište Opštinskog i Okružnog suda u Novom Sadu, predviđeno je da je u gradu u službenoj upotrebi srpski jezik i ćirilično pismo. U ovoj odluci Okružnog suda u Novom Sadu ne dira se u pravo tužioca koji se sudu obraćao latiničnim pismom, već se vodi računa o ravnopravnosti stranaka u postupku i nalaže se prvostepenom sudu da postupi po zahtevu druge strane, koja je tražila da se u postupku upotrebljava ćirilično pismo."

Advokat Dinka Gruhonjića Vladimir Beljanski navodi da su ovakvom odlukom povređena prava njegovog klijenta:

"Ne preostaje nam ništa drugo nego da se povinujemo odluci Okružnog suda i da učestvujemo ponovo u prvostepenom postupku, iako smo dve godine čekali na donošenje drugostepene presude. Dakle, od donošenja prvostepene do drugostepene presude prošlo je pune dve godine, da bi Sud na kraju doneo ovakvu odluku i vratio na ponovno suđenje, zbog toga što nije sva dokumenta napisao, izdao i koristio na ćiriličnom pismu."

Dinko Gruhonjić tužio je Davidovića pošto ga je ovaj u svojoj knjizi “Slučaj Nacionalni stroj” nazvao "novinarom-propagandistom koji radi za određene obaveštajne službe neprijateljske našem narodu i državi", i potanko razmatrao Gruhonjićevu nacionalnu pripadnost, licitirajući da li je Hrvat, musliman ili nešto drugo…

Upad na tribinu Filozofskog fakulteta, zbog čega je u Srbiji osuđen na godinu dana zatvora, samo je jedan u nizu incidenata. Međutim i ovu kaznu za sada uspešno izbegava. Bez problema je otputovao kod supruge u Italiju i nema naznaka da će uskoro biti izručen Srbiji.
XS
SM
MD
LG