Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Google Street View aplikacija (ne)legalna


Jedna od google mapa, ilustrativna fotografija
Priredila: Dinka Jurković

Kada su se na kompjuterima i mobilnim telefonima širom svijeta pojavile mape sa Google-a na kojima se mogla u svakom trenutku "naći" lokacija na bilo kome mjestu (ili većinu) na planeti, svi su požurili da pretraže svoje ulice, gradove, poznata mjesta…

Ali, sve je više zemalja koje istražuju kako to funkcionira.

Španija se tako, pridružila grupi zemalja koje ispituju pod kojim okolnostima je Google street view aplikacija prikupila podatke, da li su pritom korišćeni nezakoniti izvori poput otvorenih wi-fi mreža, odakle fotografije i slično.

Sudija Raquel Fernandino je već naredio predstavniku Google-a da se pojavi u sudnici početkom desetog mjeseca. Naime, optužnicu je podigla
Google je prihvatio da su u nekim slučajevima podaci prikupljeni nelegalno, ali je to nazvao incidentom, slučajnošću i zatražio izvinjenje za grešku koju u kompaniji definiraju kao programsku.
španska Asocijacija korisnika interneta još prošlog mjeseca ali je javnost o tome doznala tek ovog tjedna.

U Asocijaciji tvrde da je Google povrijedio zakone time što je prikupljao komunikacijske podatke sa neautoriziranih mreža što je zakonom zabranjeno. Po zakonima Španije, pojedinci koji prekrše taj zakon mogu završiti u zatvoru i do četiri godine.

Google Street View aplikacija je izazvala slične probleme i u nekim drugim evropskim zemljama kao, na primjer, u Njemačkoj i Švicarskoj. U tim dvjema zemljama se posebno istražuje foto arhiva.

U maju ove godine je sud u Hamburgu otvorio kriminalnu istragu ispitujući kako je i da li je Google pokupio podatke sa slobodnih wi-fi mreža u Njemačkoj.

Google je prihvatio da su u nekim slučajevima podaci prikupljeni nelegalno, ali je to nazvao incidentom, slučajnošću i zatražio izvinjenje za grešku koju u kompaniji definiraju kao programsku.

Za kriminal nema opravdanja

Kompanija je također objavila da je na taj način prikupila 600 gigabajta podataka sa nezaštićenih mreža u čitavom svijetu. Na zahtjev sudova u Irskoj, Danskoj i Austriji Google je već prihvatio odluku suda da podatke prikupljene na taj način uništi.

Glasnogovornik kompanije u Španiji surađuje sa sudom. "Mi smo se opredjelili za punu suradnju sa sudom", kaže Mariso Toro, predstavnik Google-a za Španiju i dodaje da je njegova kompanija "posvetila mnogo vremena u traženju rješenja kako bi korisnici mogli biti mirni".

Google je španskim potrošačima ponudio Street View aplikaciju prije tri godine, to je definirano kao poslovni uspjeh ali je radi tužbe suspendirano skupljanje podataka i fotografija potrebnih za aplikaciju.

U zemlji se već pojavljuju zahtjevi lokalnih agencija da im Google preda hard diskove sa prikupljenim podacima, uključujući i tekstove i nezaštićene passworde.

Advokati smatraju izjavu Google-a da je bilo grešaka u prikupljanju podataka dobrodošlom, ali se sada vrši pritisak u javnosti po kojem priznanje ne suspendira potrebu za suđenjem.

"Kriminal je kriminal", kažu oni, i "Google je među počiniocima koji treba da odgovaraju".

Nema još istraživanja niti analize iz kompanije Google koliko će i da li će ovakve i slične akcije u raznim zemljama uspjeti zaustaviti Google u daljem razvoju Street view aplikacije.
XS
SM
MD
LG