Dostupni linkovi

Google predstavio 'pametna sočiva' za dijabetičare


Googleova pametna sočiva
BBC (Prevela: Ena Stevanović)

Google je počeo s testiranjem „pametnih kontaktnih sočiva“ koja mogu pomoći u mjerenju razine šećera u suzama.

U sočiva je ugrađen mali bežični čip i minijaturni senzor za mjerenje razine glukoze koji se nalazi između dva sloja materijala od kojeg su napravljena sočiva.

Iz Google-a navode da u sočiva namjeravaju ugraditi i sićušna LED svjetla koja bi zasvijetlila kada razina glukoze pređe određeni prag i dodaju da „ostaje još puno toga za uraditi“ kako bi ova tehnologija bila spremna za svakodnevnu upotrebu.

„Ova tehnologija je još uvijek u ranoj fazi, ali dovršili smo nekoliko kliničkih istraživačkih studija koje su nam pomogle da preciziramo naš prototip,“ navodi se u izjavi ove kompanije objavljenoj na njihovom blogu.

„Nadamo se da će ovo jednog dana rezultirati novim načinom na koji će osobe koje boluju od dijabetesa upravljati svojom bolešću.“

Uzbudljiv razvoj

Mnoge globalne kompanije se žele proširiti na oblast nosive tehnologije koju mnogi smatraju ključnim područjem razvoja u narednim godinama.

U ovom sektoru se u narednih pet godina očekuje rast između 10 i 50 milijardi dolara.
Mnoge kompanije su posebno zainteresirane za tehnologiju usmjerenu na zdravstvenu zaštitu.

Googleov najnoviji izum pametnih kontaktnih sočiva je usmjeren na sektor u kojem se očekuje porast potražnje potrošača za takvim uređajima.

Prema podacima Međunarodne dijabetološke federacije, očekuje se da će jedna od deset osoba širom svijeta do 2035. godine bolovati od dijabetesa.

Osobe koje boluju od dijabetesa moraju redovito pratiti razinu glukoze u krvi jer su nagle promjene vrlo opasne. Trenutno većina dijabetičara to čini testiranjem kapljica krvi.

Iz Google-a kažu da su testirali prototip sočiva koja bi „mogla očitavati ove podatke jednom u sekundi“.

„Ovo je uzbudljiv razvoj događaja za preventivnu zdravstvenu industriju,“ rekao je Manoj Menon, direktor konzultantske tvrtke Frost & Sullivan.

„Ovo će vjerovatno potaknuti niz drugih izuma u oblati minijaturne tehnologije koja će se koristiti u nosivim uređajima kako bi se ljudima pomoglo da što bolje prate svoje tijelo.“

Otvorene inovacije

Google kaže da surađuje sa Američkom agencijom za hranu i lijekove kako bi pripremili proizvod za svakodnevnu upotrebu.

Iz kompanije dodaju da će tražiti partnere „koji su stručnjaci za dovođenje ovakvih proizvoda na tržište“.

Iz Google-a navode da će raditi sa tim partnerima na aplikacijama koje će podatke sa sočiva učiniti dostupnim kako njihovim korisnicima tako i njihovim liječnicima.

Menon kaže da je „za pohvalu“ to što je Google spreman surađivati sa drugim partnerima čak i prije nego što je proizvod spreman za komercijalnu upotrebu.

„Njihov pristup otvorenih inovacija će pomoći da se ubzra razvoj ovog proizvoda kako bi se što prije izbacio na tržište,“ kaže on.

I druge kompanije se bave razvojem nosivih proizvoda koji pomažu u praćenju zdravstvenog stanja njihovih korisnika.

Početkom mjeseca je na Sajmu elektronike u Las Vegasu predstavljen uređaj pod nazivom Sensible Baby (Osjetljiva beba). Radi se o uređaju koji je ugrađen u gegice dojenčeta i koji prati njegovu temperaturu, orjentaciju i kretanje.

Ukoliko otkrije da nešto nije uredu, uređaj obavještava roditelje putem aplikacije na pametnom telefonu.

Također je predstavljeno nekoliko pametnih satova koji prate temperaturu i otkucaje srca korisnika.

Prošle godine je japanska kompanija Sony patentirala „pametnu periku“, navodeći zdravstvenu zaštitu kao jedan on načina njenog korištenja.

Iz kompanije kažu da bi perika uz pomoć nekoliko senzora mogla pomoći u praćenju pulsa, temperature i krvnog tlaka njenih korisnika.
XS
SM
MD
LG