Dostupni linkovi

Globalno zagrijavanje uništit će život na Zemlji za 3,5 milijardi godina


Ilustracija
Ilustracija
Globalno zagrijavanje uništit će život na planeti Zemlji, ali ne tako brzo da bi ljudi paničarili.

Stručnjaci predviđaju da bi smak svijeta mogao nastupiti u narednih milijardu i po godina, mada je velika vjerovatnoća da će naša planeta doživjeti katastrofu tek za 3,5 milijardi godina.

Do tada, Sunce će postati toliko vruće da ništa ne Zemlji neće moći preživjeti, smatraju naučnici.

Otkako je formirana, naša planeta se nalazi na idealnoj udaljenosti od Sunca kako bi život na njoj bio moguć. To je omogućilo okeanima da razviju temperature koje nisu ni previsoke da voda bude vrela, niti preniske da je zalede.

No, problem je što zvijezde vremenom postaju toplije, što upućuje na to da život na Zemlji neće biti moguć.

Kada zvijezde budu emitirale više topline, svaka vodena površina na obližnjim planetama će se isušiti, a bez vode nijedan živi organizam ne može preživjeti. U tom momentu Zemlja će se pomjeriti iz naseljive zone, iako će biti na istom mjestu gdje i sada.

Ovo su predviđanja eksperata s Univerziteta East Anglia, koji vjeruju da će se ovo dogoditi u periodu između 1,75 i 3,5 milijardi godina.

"Nakon te tačke, Zemlja će biti vrela zona, a temperature će biti toliko visoke da će mora ispariti. Vidjeli bismo katastrofu i kraj postojanja bilo koje vrste života", rekao je istraživač Andrew Rushby.

Naučnici su istraživali i druge planete na kojima bi život bio moguć. Najbolje izglede ima planeta poznata kao Gliese 581d, za koju Rushby tvrdi da će imati idelanu temperaturu u narednih 55 milijardi godina.

U odnosu na Zemlju, ova planeta je veća dva puta i udaljena je 20 svjetlosnih godina.

"Postoji mogućnost da ima planeta koje su naseljive poput Zemlje na udaljenosti od 10 svjetlosnih godina. Ako bi se trebali seliti s naše planete, Mars bi ipak bio naša najveća šansa", dodao je Rushby.
XS
SM
MD
LG