Dostupni linkovi

Priča holivudskog karaktera, o Rusu koji novcem crnogorskog preduzeća kupuje dijamante iz zapadne Afrike nezasluženo je ostala u sjenci socijalnog aspekta zatvaranja trgovinskog lanca "Albona", zbog čega je bez posla ostalo skoro 500 radnika.

Od nedavno većinski vlasnik domaćeg trgovinskog lanca "Albona", Davit Arutunian, navodno, ruski državljanin, krajem prošle godine je novcem ovog preduzeća kupio 26 nebrušenih dijamanata iz Sierra Leonea, a sada nema ni njega ni dijamanata.

Prema do sada poznatim informacijama, zna se da je "Albona" za ovaj posao platila oko 300 hiljada eura, ali nije do kraja razjašnjeno da li to podrazumijeva samo dažbine Sierra Leoneu i Crnoj Gori ili uključuje i cijenu dijamanata. Poznato je da su dijamanti krajem decembra prošle godine na crnogorskoj granici ocarinjeni kao vlasništvo "Albone". Ovaj trgovinski lanac od 38 prodavnica, Poreska uprava je u međuvremenu zatvorila zbog duga za poreze i doprinose od milion i 400 hiljada eura nakon čega je bez posla ostalo 460 zaposlenih.

Sada se samo nagađa da se dijamanti nalaze u sefu u Crnogorskoj komercijalnoj banci.

"Vrednost tih dijamanata kada se obrade je nekih 10 miliona, možda čak i više", kaže izvršni direktor "Albone", Miroslav Marinković.

Davit Arutunian je potpuno nepoznat crnogorskoj javnosti koja je početkom godine bila šturo informisana da je novi većinski vlasnik "Albone" ovaj, navodno, ruski biznismen.

O njemu se ništa nije znalo, a sad ispada da čak i bivši većinski vlasnik i direktor "Albone", Radenko Lučić o njemu nije znao ništa. Lučić je, prema sopstvenom kazivanju, tek kasnije saznao da je svog partnera pomiješao sa njegovim bratom koji pritom nije Rus nego Jermen.

"Taj njegov brat je ministar pravde Jermenije. Razlika je u slovu, ovo je Davit a njegov brat je David".

Radenko Lučić sada kaže da su on i izvršni direktor "Albone" tražili da se dijamanti stave u sef kompanije, a ključ preda izvršnom direktoru, ali da je Arutunian to, navodno, odbijao. Poreska uprava koja je, u međuvremenu, stvar predala Privrednom sudu, sredinom jula je naložila da se dijamanti stave na uvid, ali je Arutunian već nestao i to, sasvim je izvjesno, sa dijamantima u džepu.

U "Alboni", međutim, ne gube nadu.

"Pokrenut je postupak pred Privrednim sudom za povraćaj tih dijamanta koji stoje u njegovom sefu mimo svih pravila", navodi izvršni direktor, Miroslav Marinković.

Sef se može otvoriti uz sudski nalog

Iz Crnogorske komercijalne banke nijesu mogli da odgovore na pitanje - da li Arutunian kod njih ima sef što je obrazloženo obavezom čuvanja poslovne tajne, ali je u međuvremenu saopšteno samo da se "prema Zakonu o obligacionim odnosima, pristup sefu može dozvoliti samo korisniku ili njegovom punomoćniku".

Iako se to u saopštenju ne pominje, sef se ipak može otvoriti i na osnovu sudskog naloga. Predsjednik Privrednog suda, Dragan Rakočević za RSE kaže da za to postoji jasna procedura:

"To je u postupku izvršenja, eventualno stečaja. Na zahtjev ovlašćenog subjekta pokreće se postupak u sudu i o tome sud donosi odluku. To je u skladu sa Zakonom izvršnog postupka. Kao i kod svakog postupka, postoji procedura za izvršenje nad novčanim sredstvuima i drugim hartijama od vrijednosti".

Na upit kada se može očekivati donošenje odluke, Rakočević kaže:

"Ja ne znam da li je uopšte pokrenut postupak. Postoji zakonski rok od onoga momenta kada se nešto procesuira kod suda. Rokovi su vrlo kratki".

Inače, dijamanti iz Sierra Leonea imaju vrlo mračnu prošlost, a nazivani su i krvavi dijamanti jer su ih u ratnom sukobu koji je u Sierra Leoneu počeo '91. godine i tadašnja vlast i pobunjenici koristili za finansiranje vojske. Pobunjenički Ujedinjeni revolucionarni front je pomagala susjedna Liberija, preko koje su izvoženi dijamanti koji su na međunarodnom tržištu označavani kao liberijski.

Ostalo je upamćeno da je čuvena manekenka Naomi Campbell pred Haškim specijalnim sudom za zločine u Sijera Leoneu 2010. godine priznala da je dobila dijamante od Charlesa Taylora, bivšeg liberijskog predsednika koji je u međuvremenu osuđen na 50 godina robije zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti ali da, navodno, nije znala da se radi o"krvavim dijamantima".

Ujedninjene nacije su, u međuvremenu, 2003. godine ukinule zabranu izvoza dijamanata iz Sierra Leonea koja je bila uvedena upravo zbog građanskog rata u toj zemlji, koja je samo u prvoj polovini ove godine izvezla dijamante u vrednosti od 102 miliona dolara, među kojima je i onih 26 nebrušenih koji su dospjeli do Crne Gore.

"Ako su dijamanti još uvijek tu, problemi su riješeni", kaže advokat Radenka Lučića, Predrag Vukanović.

"Ko je dozvolio da se nebrušeni dijamanti po specifikaciji i carinskoj deklaraciji pohrane u privatni sektor. Ako su dijamanti tu, onda je riješen problem i Albone i države i radnika i dobavljača i svih".
  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

XS
SM
MD
LG