Dostupni linkovi

Osniva se Južni tok Srbija


Javno preduzeće Srbijagas i ruski Gasprom osnovaće danas u Švajcarskoj zajedničko preduzeće za izgradnju gasovoda Južni tok kroz Srbiju.

Ugovor o osnivanju preduzeća Južni tok Srbija, prvog koje će Gasprom osnovati sa učesnicima izgradnje tog gasovoda, sa ruskim partnerima potpisaće generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović u švajcarskom gradu Cugu.

Budući magistralni gasovod Južni tok, zajednički projekat Gasporma i italijanskog Enija, trebalo bi da prenosi ruski gas ispod Crnog mora, cevovodom dugačkim 900 kilometara, do Bugarske i preko Srbije do drugih evropskih zemalja, a vrednost investicije je procenjena na 20 milijardi evra, dok bi kapacitet ovog gasovoda trebalo bi da bude 63 milijarde kubnih metara godišnje.

Deonica Južnog toka kroz Srbiju trebalo bi da bude dugačka 450 kilometara, s kapacitetom od 36 do 41 milijarde kubnih metara gasa godišnje, a vrednost investicija u taj deo gasovoda biće najmanje 700 miliona evra.

Srbijagas imaće 49 odsto vlasništva u zajedničkom preduzeću, a ruska državna kompanija Gasprom imaće većninski udeo od 51 odsto, kako je ranije najavljeno.

Izgradnja gasovoda Južni tok bi trebalo da počne 2011, a rok za završetak radova je kraj 2015. godine.

Sporazum o izgradnji Južnog toka, do sada su pored Srbije, potpisale i Bugarska, Slovenija, Mađarska i Grčka.
XS
SM
MD
LG