Dostupni linkovi

Gadafi za odbrambeni savez Afrike i Južne Amerike


Gadafi na sednici UN u Njujorku, 23. septembar 2009.
Gadafi na sednici UN u Njujorku, 23. septembar 2009.
Predsednik Libije Moamer Gadafi pozvao je u nedelju prilikom svoje prve posete Južnoj Americi na osnivanje odbrambenog saveza za Afriku i Južnu Ameriku, po ugledu na zapadni savez NATO.

"Moramo da oformimo NATO za jug. I to nije teroristička akcija. Imamo pravo na to", rekao je Gadafi u Venecueli, gde je prisustvovao dvodnevnom samitu 30-tak zemalja tog kontinenta i Afrike.

Libijski lider je optužio Savet bezbednosti UN da je "elitistički klub", u kome zemlje poput Libije nemaju svoj glas i pozvao je na ujedinjenje Afrike i Južne Amerike kako bi zahtevali promene u svetskoj organizaciji.

Gadafi, venecuelanski lider Ugo Čaves i ostali šefovi država na samitu su pozvali na uspostavljanje čvršćih veza između ova dva kontinenta, a posebno u ekonomskom i političkom smislu.

Čaves je izrazio želju Venecuele da energetski investira u Afriku i pozvao je na zajedničke rudarske projekte, jer, kako je rekao, dva kontinenta imaju ogromne potencijale.

"Odzvonilo je unipolarnom svetu. U 21. veku, Afrička unija i Južna Amerika biće istinski velike sile", rekao je on.

Sedam južnoameričkih lidera potpisalo je sporazum za stvaranje regionalne razvojne banke sa početnim kapitalom od 20 milijardi dolara, a Čaves je ponudio pomoć i u formiranju buduće banke u kojoj će učestvovati i afričke zemlje.
XS
SM
MD
LG