Dostupni linkovi

G20: Dogovorena jača saradnja razvijenih zemalja


Lideri Grupe 20 (G20) saopštili su u petak posle sastanka u Pitsburgu da je učinjen veliki napredak u zajedničkim naporima da se predupredi globalni finansijki kolaps ali i naglasili da ima još puno toga da se uradi.

Zemlje Grupe 20 dogovorile su se večeras na skupu u Pitsburgu o osnovama novog finansijskog i privrednog rukovodjenja, u nadi da izbegnu novu svetsku ekonomsku krizu.

U nacrtu deklaracije, industrijski razvijene zemlje su odlučile da ojačaju saradnju, tako da što će imati uvid u način poslovanja svojih partnera i medjusobno procenjivati kolektivne poslove, uz pomoć Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF).

U nacrtu deklaracije pominje se i uspostavljanje čvršćeg medjunarodnog finansijskog sistema "kako bi se smanjile neravnoteže u razvoju", kao i strože mere prema bonusima koje daju banke.

Lideri G20 saglasili su se i oko toga da se bankama više ne dozvoljava sistem višegodišnjih bonusa, jer takav način poslovanja predstavlja rizične investicije.

Umesto toga banke će morati da prilagode sistem i svoje poslovanje vežu za dugoročne odluke o investicijama. Time će se smanjiti rizik kao i svetska recesija.

Obama: Sprečen gubitak miliona radnih mesta

Obraćajući se posle samita, na kojem su se sastali predsednici ili premijeri najrazvijenijih ekonomija i najvećih država u razvoju, američki predsednik Barak Obama (Barack) kazao je da je postignut dogovor da se zadrži program pomoći kako bi se osigurao oporavak svetske ekonomije.

"Finansijska tržišta su ponovo oživela i mi smo sprečili da se kriza dalje proširi na razvijeni svet. Ipak, svi znamo da ima još dosta da se uradi", kazao je Obama koji je bio i domaćin skupa u Pitsburgu.

Obama je dodao da je koordiniranom akcijom sprečen gubitak miliona radnih mesta i svet vraćen na put ekonomske odgovornosti.

"Ideći napred ne možemo više tolerisati ekonomiju bankrotstva koja je bila karakteristika prošlosti", kazao je Obama na konferenciji za novinare i dodao da se, ukoliko se želi postići ekonomski rast, više ne sme biti popustljiv i čekati krizu da bi se saradjivalo.
XS
SM
MD
LG