Dostupni linkovi

Freedom House o zemljama Balkana


Ocjena za zemlje Balkana

Rejting političkih prava u Bosni i Hercegovini, koja se vodi kao djelimično slobodna zemlja, pao je sa tri na četiri na skali od jedan kao najbolje do sedam kao najgore, jer je vlast uglavnom ignorisala masovne proteste građana koji su izazvani nezadovoljstvom zbog velike stope nezaposlenosti i visoke korupcije. Građanske slobode su ocijenjene sa ocjenom tri.

Ocjena političkih prava u Makedoniji, koja je također djelimično slobodna zemlja, se također pogoršala sa tri na tri i po zbog problema na aprilskim općim izborima i bojkota opozicije dok su građanske slobode ostale na ocjeni tri.

Istovremeno index političkih prava na Kosovu, još jedna djelimično slobodna zemlja, se popravio sa ocjene pet na ocjenu četiri zbog relativno uspješne sprovedbe junskih izbora, nakon čega je uslijedio dogovor o koaliciji između vladajućih stranaka. Građanske slobode su ostale na ocjeni četiri.

U sve tri zemlje mediji se vode kao djelimično slobodni.

Srbija i Crna Gora se vode kao slobodne zemlje mada su u obje zemlje mediji ocijenjeni kao djelimično slobodni.

U Crnoj Gori politička prava su ocijenjena ocjenom tri a građanske slobode sa ocjenom dva dok je u Srbiji ocjena u obje kategorije dva.

XS
SM
MD
LG