Dostupni linkovi

Francusko-ruski prijateljski biznis uprkos sankcijama Brisela


Konstantin Malofeev

Autor Tom Balmforth, priredila Sabina Čabaravdić

Francuska kompanija Puy du Fou nastavlja s planovima za izgradnju porodičnog parka u blizini Moskve, u kojem će glavna tema biti ruska povijest. Unatoč tome što je ključni partnet u tom projektu ruski milijarder Konstantin Malofejev, kojeg je Evropska unija prošle sedmice stavila na spisak sankcioniranih ruskih biznismena.

Malofejevljev fond “Maršalova kapitalna ulaganja” i Puy du Fou prošlog su mjeseca postigli dogovor da grade prvi istorijsko-tematski zabavni park, sličan onom kojeg je ova kompanija već izgradila na zapadu Francuske.

Park, koji bi trebao biti završen do 2017.godine, protezaće se na 300 hektara zemlje odmah uz Malofejevljev hotel i zabavni park “Carigrad”. Sadržaj će popunjavati glumci, mašine i životinje, koje će posebnom koreografijom dočarati turistima razne epohe ruske istorije.

Prema predračunima, projekat bi trebao koštati 500 miliona dolara, a sankcije EU od 30. jula podrazumijevaju zamrzavanje imovine Konstantina Malofejeva koju ovaj posjeduje u 28 država Unije.

Ruski milijarder koji je osnovao investicijski fond Maršal kapital International posljednjih je mjeseci postao poznat kao navodni ključni finasijer proruskih separatista u istočnoj Ukrajini. On, lično, opovrgava sve te tvrdnje.

Moskovljanin Igor Girkin, separatistički zapovjednik na terenu istočne Ukrajine, poznat kao "Strelkov," i Aleksandr Borodaj, samoproklamovani premijer Donjecke Republike bili su donedavno zaposlenici u Maršal kapitalu.

U obrazloženju stavljanja Malofejeva na crnu listu, EU kaže da je on "usko povezan sa separatistima u istočnoj Ukrajini i na Krimu" i da svojim ponašanjem "podržava destabilizaciju Ukrajine".

U intervjuu za Radio Slobodnu Evropu, predsjednik Puy du Fou, Nicolas de Villiers, kritizirao je sankcije EU kao "čudne", a Malofejeva je nazvao “prijateljem”. On je rekao da političke odluke ne bi trebale utjecati na poslove s privatnim firmama "prijatelja".

"Mi smo privatna tvrtka u Francuskoj i odlučili smo napraviti projekt s drugom privatnom tvrtkom koju predstavlja Konstantin Malofejev ", kazao je de Villiers.

Predsjednik Puy du Fou objašnjava kako sa svojim ruskim partnerima još nije razradio koji dio bogate ruske povijesti će biti zastupljen u tom parku, ali je dodao da bi htio izbjeći “osjetljive i sporne teme”.

Kao potencijalne priče de Villiers je naveo period vladavine ruskog kneza iz XIII stoljeća Aleksandra Nevskog, potom Ivana Groznog, Petra Velikog, ili pak Borodinsku bitku iz 1812.godine, prekretnicu koja je dovela do poraza Napoleona Bonaparte.

“U planovima za sada nije prikazivanje XX stoljeća ili moderne povijesti”, kaže de Villiers , dodavši da je glavna ideja da se ljudima daju momenti iz istorije koji će ih činiti ponosnim Rusima.

"Mi se ne bismo bavili egzaktnim činjenicama, nego bismo pokušali pokazati rusku dušu, kako preko istorijskih ličnosti, tako i danas”, objasnio je za Radio Slobodna Evropa Nicolas de Villiers.

Tvrtku Puy du Fou osnovao je Philippe de Villiers, konzervativni francuski političar i Nicolasov otac. Tematski park kojeg su izgradili u centru Vendée regije na zapadu Francuske osvojio je 2012. godine nagradu za najbolji tematski park na svijetu. Godišnje privlači milion i 700 hiljada posjetitelja.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG