Dostupni linkovi

Francuska: Napad na fabriku, vlasti sumnjaju na islamiste


Policija osigurava fabriku gasa kod Lyona u kojoj se desio napad, 26. jun 2015.
Policija osigurava fabriku gasa kod Lyona u kojoj se desio napad, 26. jun 2015.

Dvije osobe za koje se sumnja da su islamistički ekstremisti napale su fabriku industrijskog gasa u blizini Lyona, na jugoistoku Francuske, izjavili su zvaničnici, nakon čega su u fabrici nađeni odsječena ljudska glava sa arapskim natpisima i islamistička zastava.

AP je javio da u blizini nađeno i obezglavljeno tijelo.

Jedan od dvojice osumnjičenih napadača, koji su autom probili vrata fabrike i izazvali ekpsloziju spremnika sa gasom, je uhapšen i vlasti su saopštile da je odranije poznat sigurnosnim organima.

"Dvije osobe su se namjerno zabile u spremnike sa gasom što je dovelo do eksplozije," rekao je neimenovani policijski izvor.

Za sada nije poznato da li je nađena odsječena glava već bila u fabrici prije napada, ili su je donijeli napadači.

Francuski predsjednik Francois Hollande ​se zbog napada vratio sa samita EU u Briselu.

"Ovo je napad terorističke prirode, budući da je nađeno obezglavljeno tijelo sa natpisima. U trenutku dok govorim, znamo za jednu poginulu i dvije ranje osobe," kazao je Oland novinarima.

Francuski javni tužilac je rekao da anti-teroristička jedinica je angažovana na terenu kako bi istražila okolnosti, kako je navedeno, organizovanog napada.

Nije poznata težina povreda ostalih žrtava, a na mjestu napada čulo se nekoliko manjih eksplozija.

Britanski premijer Dejvid Kameron razgovarao je danas sa francuskim predsjednikom Fransoa Olandom i izrazio saučešće povodom ove tragedije.

"Premijer je upravo razgovarao sa Olandom i izrazio saučešće povodom tog užasnog incidenta", rekao je izvor koji nije želio da bude imenovan.

Ovaj izvor dodao je da je situacija "veoma zabrinjavajuća".

XS
SM
MD
LG