Dostupni linkovi

Bieber: Nominacije Tačija i Dačića za Nobela preuranjene


Florian Bieber
Florian Bieber
Florian Bieber iz Centra za studije jugoistočne Evrope Univerziteta u Grazu smatra da su nominacije Dačića i Tačija za Nobelovu nagradu za mir, u najmanju ruku, preuranjene i to u razgovoru sa Brankom Trivić ovako obrazlaže:

“Naravno, prvo moramo uzeti u obiz činjenicu da sama nominacija ne znači mnogo i da tradicionalno stiže veliki broj nominacija, a setićete se da je čak i Slobodan Milošević svojevremeno bio predložen za Nobelovu nagradu za mir, iako, razume se, ne od strane bilo koga iz inostranstva. S druge strane, ako se sporazum koji su Tači i Dačić posigli poredi sa drugim sporazumima, možda bi se moglo reći i da su tu nagradu zaslužili, s obzirom da su je ranije dobijali i drugi državnici koji su sklopili mirovne sporazume. Meni se, međutim, čini da je možda prerano da oni to priznanje dobiju jer taj proces normalizacije odnosa između Srbije i Kosova još nije završen nego je tek na početku. On mora da obuhvati ne samo tu zvanično-pravnu stranu nego i proces pomirenja, ili bar signal za to pomirenje izmedju Srbije i Kosova, odnosno, između Srba i Albanaca, a to je nešto što je mnogo kompleksnije i komplikovanije. Razume se, taj proces ne mogu da obave premijeri jedne ili druge zemlje, ali oni, ipak, moraju da taj proces pokrenu. U tom delu priče je zaista važno kako će oni svojim biračima i svojim građanima objasniti zašto su postigli taj sporazum. A upravo to ja još ne vidim – naime, njihovu nameru da taj dogovor predstave kao istorijski sporazum između dveju zemalja."

RSE: S obzirom na prošlost premijera Dačića u Miloševićevoj vlasti, izgleda li vam problematično ta nominacija da dobije Nobelovu nagradu za mir?

Bieber: Pa, i nominacija Hašima Tačija u smislu prošlosti ne bila baš neproblematična. Dakle, za nominacije obeju strana bi se moglo reći da su pod senkom izvesne kontroverze. S druge strane, setićete se da su, recimo, i izraelski premijer Menaćem Begin i egipatski predsednik Anwar al-Sadat 1978. godien podelili Nobelovu nagradu za mir za egipatsko-izraelski mirovni sporazum koji su postigli. Begin je bio član grupe koja je četrdesetih godina prošlog veka bila protiv britanske vladavine u Palestini, dakle, skupine na koju bi se danas gledalo kao na terorističku grupu. A Sadat je bio vojni oficir koji je učestvovao u jednoj nedemokratskoj vladi. Tu je, recimo, i Jaser Arafat, koji je takodje imao vrlo problematičnu prošlost. Dakle, mnogi strani državnici koji su imali vrlo kontroverznu i upitnu prošlost su takođe bili laureati Nobelove nagrade za mir.
XS
SM
MD
LG