Dostupni linkovi

Fizičar: Putovanje kroz vrijeme je moguće jedino u budućnost


Ilustracija
Britanski fizičar Brian Cox na predavanju na Festivalu znanosti rekao je kako bi uz dovoljno brz brod putovanje u budućnost bilo moguće. Povratak je skoro nemoguć

Ako je vjerovati britanskom fizičaru Brianu Coxu, putovanje kroz vrijeme i nije tako nemoguće kao što se činilo. Na britanskom Festivalu znanosti rekao je kako je moguće izraditi vremeplov, ali da postoji kvaka. Teorija radi jedino na putovanju u budućnost, a Cox dodaje i da je to put bez šanse za povratak.

Profesor sa Sveučilišta u Manchesteru pojasnio je tijekom jednosatnog predavanja kako je pod Einsteinovom općom teorijom relativnosti putovanje u budućnost moguće. Ako bi putovali brzinom svjetlosti, ili dovoljno blizu nje, mogli bi otići nekoliko stotina ili tisuća godina u budućnost, piše Telegraph.

No, povratak kući bio bi gotovo nemoguć. Svoju teoriju pojasnio je na primjeru serije Doctor Who, u kojoj se i sam jednom pojavio.

Rekao je kako bi Doctor koji se želi vratiti iz budućnosti morao pronaći crvotočinu kroz koju bi se vratio u prošlost. No, takav prečac kroz vrijeme još nije dokazan da postoji.

Otkrije li se ikad jedna takva crvotočina, ili možda izgradi, pitanje je i bi li za ljude bilo moguće putovati kroz nju.

Cox je u svom pojašnjavanju rekao da ako izgradimo svemirski brod koji bi ubrzao astronauta prema brzini svjetlosti te ga vratimo kući nekoliko sati kasnije, na Zemlji bi mogle proći i godine. Želimo li još više u budućnost trebat će samo dodatno ubrzati. Ovo što je on opisao u osnovi je paradoks blizanaca, koji pojašnjava dilataciju vremena.

Zamislite da imate dva brata, jedan ostaje na Zemlji dok drugi odlazi na svemirski brod. U usporedbi s vremenskim okvirom prvog brata, vremenski okvir putujućeg brata će se usporiti.

Ako za njega vrijeme sporije prolazi, on će se vratiti na Zemlju, na kojoj je prošlo puno više vremena te je prvi brat znatno stariji.

Naravno, cijela ova priča bi zahtijevala i svemirski brod s prilično snažnim pogonskim sustavom.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG