Dostupni linkovi

Vanredna vijest

FT: Pred Hrvatskom novi zamah u borbi protiv korupcije


Ivo Josipović
"Financial Times" piše da je borba protiv korupcije u Hrvatskoj izborom Ive Josipovića za novog predsjednika zemlje dobila novi zamah te navodi njegovo obećanje da će se beskompromisno boriti protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Ispunjene tog obećanja, nastavlja list, je od ključne važnosti za ulazak, ne samo Hrvatske u Evropsku uniju (EU) već i drugih, "mnogo nestabilnijih" država na prostoru bivše Jugoslavije.

Hrvatska je od ubistva novinara Ive Pukanića 2008. godine dosta napredovala u borbi sa kadrovskim izmjenama u policiji i pravosuđu, te nizom istraga o korupciji visokih zvaničnika čime je uništila mit da je na Balkanu taj problem nerješiv.

Ipak, nove vlasti Zagrebu moraju da idu dalje u obračunu sa zvaničnicima koji vole da kombinuju "politiku sa profitom" i njihova odlučnost u toj borbi, osim od podrške domaće javnosti, umnogome zavisi i od pritiska koji u tom smislu vrši Evropska unija.

NE ŽURITI SA PRIJEMOM NOVIH ČLANICA


Brisel je u pravu, smatra list, kada insistira na tome da Zagreb riješi pitanje korupcije prije, a ne poslije planiranog ulaska u Uniju 2012. godine pa čak i po
cijenu da taj čin bude odložen.

Iskustvo sa Rumunijom i Bugarskom, kojima je dozvoljen ulazak u Uniju prije nego što su savladale organizovani kriminal i korupciju, služi kao upozorenje da ne treba žuriti sa prijemom novih članica, piše list uz konstataciju da Brisel ima pravi uticaj nad zemljama samo prije, a ne poslije njihovog učlanjenja.

U tom smislu "Financial Times" navodi primjer Grčke u kojoj tvrdi da je i 29 godina po njenom ulasku u Uniju korupcija isto toliko raširena kao i u drugim balkanskim državama.

Evropska unija bi, međutim, nastavlja list, ovako stroge zahtjeve trebalo da kombinuje sa adekvatnom podrškom zemljama kandidatima prije njihovog planiranog ulaska u Uniju.

"Upravo sad je vrijeme za veću podršku borbi protiv korupcije u Srbiji, i drugim balkanskim zemljama, pošto rješavanje ovog problema može da traje godinama", završava urednički komentar u "Financial Timesu".
XS
SM
MD
LG