Dostupni linkovi

Festival BUNT: Melodije otpora nekulturi


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Dok kultura u Srbiji prolazi kroz, po mnogima, jedan od težih perioda, koji je obeležen deficitom sredstava ali i kreativnosti, pojedinci su rešili da nezadovoljstvo zbog takvog stanja pretoče u melodiju. Pod sloganom „Samoodbrana umetnosti“, u beogradskoj kuli Nebojša se održava festival klasične muzike BUNT, koji ima za cilj da ukaže nadležnim institucijama na težak položaj ovog segmenta kulture u Srbiji.

Festival je otvoren 1. novembra, a koncerti i prateći program održavaće se na više lokacija u gradu sve do zatvaranja – 8. novembra. Iza akronima BUNT krije se Beogradsko udruženje neposlušnih talenata, koje je oformljeno kao reakcija na svakodnevicu, u kojoj se iz budžeta države za kulturu izdvaja manje od jednog procenta sredstava, kažu organizatori.

Iako postoji veliki broj talentovanih muzičara, profesionalnih koncerata klasične muzike skoro da nema. To je bio jedan od razloga za BUNT, kaže flautista i inicijator festivala Ljubiša Jovanović.

“Mi imamo samo jednu agenciju – Jugokoncert, koji je u tolikim dugovima da jednostavno ne postoji mogućnost da organizuju normalnu sezonu. Institucije kao što je Kolarac više ne dobijaju od Skupštine grada sredstva za troškove održavanja i oni su prinuđeni da prodaju dvorane. Time se gubi taj profesionalni tok. Mi smo u situaciji da ili sviramo besplatno, što je apsurd, ili da jednostavno koncerata nema. Želeli smo da pokažemo šta se zbiva i to time što ćemo ukrstiti sjajne umetnike svih generacija”, ističe Jovanović.

BUNT je takođe i skraćenica koja označava „Beogradsku umetničku novu teritoriju“ – što je i idejni okvir festivala koji je otvoren prvog novembra. Stoga publika tokom festivalskih dana ima priliku da čuje koncerte izvođača iz Srbije i regiona. Među njima su operska pevačica Katarina Jovanović i pijanistkinja Rita Kinka, kao i violista iz Zagreba Aleksandar Milošev.

U razgovoru za naš program Milošev ističe da se nada da će ova manifestacija uvesti mlade generacije u svet klasične muzike.

“Danas je, ne samo u Srbiji, prisutan jedan trend koji otežava umjetnicima vaninstitucionalne aktivnosti. Biti kreativan danas nije lako. To iziskuje još veće znanje, volju i ljubav. Tako da najvažnija stvar koju festival treba da postigne je da inspirira mlade ljude u stvaralaštvu. Da i sami dobijaju ideje, da idu napred, rade stvari, čak i da griješe, jer drugačije se ponekad ne može ni naučiti”, ističe Milošev.

Posetioci sa kojima smo razgovarali u Nebojšinoj kuli slažu se da je važno što su mladi muzičari dobili prostor da pokažu svoj talenat pred publikom.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00
Direktan link


Prvo izdanje festivala organizovano je bez ijednog dinara države. No, organizatori se nadaju da će BUNT donekle uticati na promenu kulturne politike na razini države, objašnjava Ljubiša Jovanović.

“Kada je reč o godišnjim konkursima za kulturne projekte na nivou grada i republike, za početak bih voleo da se odlučuje ove godine za sledeću. A ne kao što se to sada zbiva, da se dokumenta predaju u septembru, a da se odlučuje u martu, aprilu ili maju i da to praktično onemogući ceo prvi deo sezone”, zaključuje Jovanović.

Podsetimo, Ministarstvo kulture i informisanja nedavno je neprijatno iznenadilo javnost odlukom da raskine protokol o saradnji sa 90 kulturnih organizacija okupljenih oko Nezavisne kulturne scene Srbije. To se dogodilo pod rukovodstvom Ivana Tasovca, bivšeg direktora Beogradska filharmonije, koji je u nedavnoj rekonstrukciji Vlade Srbije imenovan na mesto ministra kulture i informisanja.

Ostaje da vidimo hoće li melodije BUNT-a, ipak, dopreti do nadležnih.
XS
SM
MD
LG