Dostupni linkovi

Fantomske knjige o Putinu


Vladimir Putin
Vladimir Putin

Pišu: Andrej Šarogradski i Natalija Golicina, priredila: Anamaria Ramač Furman

Reporter britanskog lista “The Guardian”, nekadašnji izveštač iz Rusije, Luke Harding na svom je twitteru obavestio javnost kako NIJE napisao knjigu “Niko osim Putina”, u izdanju ruske izdavačke kuće “Algoritam”.

On je izrazio i sumnju da je bivši američki državni sekretar Henry Kissinger napisao knjigu “Razumeti Putina”.

“Projekat Putin” je edicija izmišljenih naslova koje su, takođe navodno, pisale poznate ličnosti o ruskom predsjedniku. Među autorima su Erik Ford, ubijeni ruski opozicionar Boris Njemcov, nemački politolog Aleksandar Rar, političari Sergej Udaljcov i Eduard Limonov.

Jedan za drugim naslovom demantirali su ili sami autori, ili njima bliske osobe. Ruska redakcija BBC-a prenijela je twitt novinara Ilje Azara da američki reporter Michael Bohm nije autor knjige “Greška predsednika Putina".

Puni naziv knjige koja je pripisana Luku Hardingu glasi “Niko osim Putina. Zašto ga priznaje ruski sistem”. Uredno je uvedena u ruske kataloge, tiraž je 2.000 primeraka, godina izdanja 2015.

U recenziji pored ostalog stoji: „Luke Harding je u toku dugog perioda radio kao Guardianov dopisnik iz Moskve. Zbog skandaloznog intervjua s odbeglim oligarhom Berezovskim proteran je iz naše zemlje i kasnije je u Engleskoj napisao knjigu 'Mafijaška država' u kojoj je tvrdio da u Rusiji između vlasti i kriminaliteta nema nikakve razlike, jer organizovani kriminal i organi reda predstavljaju jednu celinu. U svojoj novoj knjizi L. Harding razvija ovu ideju – on kaže da na vrhu ruske državne vlasti (u 'sistemu', kako je on naziva) se u stvari ne vodi nikakav rat za mogući budući put Rusije između 'reformatora' i 'državnika'. U stvarnosti se mnogobrojne suprotstavljene grupacije međusobno sukobljavaju oko udela od prihoda dobijenih od ogromnih prirodnih resursa. Pri tome, vladajuća elita je čvrsto ubeđena da je Vladimir Putin jedini ko može da garantuje dalje funkcionisanje ovog sistema. Tvrdnje L. Hardinga će mnogima izgledati kontroverzno, ali one su tipične za određene krugove britanskih političara, novinara i društvenih delatnika”.

Predgovor, koji je prilično kritičan potpisao je Israel Šamir, poznati anticionist, koji Hardinga optužuje da je “odigrao veliku ulogu u informativnom ratu protiv Rusije” budući da je za “Guardian” uređivao ruski dosije Wikileaks-a; da li je po sopstvenoj ili po volji zapadnih finansijskih krugova “ocrnio” Aleksandra Lukašenka u svojim saopštenjima iskrivljujući događaje i dovodeći čitaoce u zabludu.

"Mafijaška država": Navodna knjiga Luka Hardinga
"Mafijaška država": Navodna knjiga Luka Hardinga

Interesantni su naslovi poglavlja u knjizi: “Budite obazrivi”; "Kafe 'Akademija'”; "Razvod Londona i Moskve"; “Vesti iz Rusije su šala”; "Politički fudbal"; "Nova buržoazija"; "Bivši i budući rat"; “Očistimo smeće“; "Pet principa Rusije"; "Putinov postmodernizam"; "Putin: povratak kralja"; "Briljantan potez Putina uoči Olimpijade" i tako dalje.

Direktor izdavačke kuće “Algoritam” Sergej Nikolajev je u intervjuu za radio “Eho Moskve” izjavio da su preveli „knjigu britanskog novinara koja je izašla u Ukrajini”. Prema tvrdnjama Nikolajeva, “s Hardingom nisu mogli da stupe u kontakt da bi se dogovorili oko ugovora i honorara”.

“Jednostavnije nam je bilo da izdamo knjigu, a da se dogovorimo kada se čovek javi”, kazao je on.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa Luke Harding je negirao autorstvo.

Harding: To je veoma čudnovata priča. Ova knjiga nema nikakve veze sa mnom, nisam je napisao, niti sam bilo šta autorizovao. Saznao sam da postoji kada mi je stigao e-mail od prijatelja u Moskvi, vlasnika knjižare, koji je prodavao knjigu “Niko osim Putina”. Čestitao mi je, ali ja sam mu odgovorio da o toj knjizi ne znam ništa, da je nisam napisao i da je čak nikad nisam ni video.

Niko od izdavača nije sa mnom stupio u kontakt, nije me zvao, nisam dobijao od njih nikakva pisma, niti elektronsku poštu. Ta je izdavačka kuća vrlo čudna, djeluje u suprotnosti s međunarodnom praksom: štampa publikacije, autorstvo pripisuje potpuno stranim ljudima bez njihovog znanja, bez posedovanja engleskog originala i bez ikakvih prava na tisak.

RSE: Glavni urednik “Algoritma” tvrdi da su knjigu preveli s ukrajinskog? Jeste li tamo nešto objavili?


Harding: Ha-ha-ha... Jedina moja knjiga koja je prevedena u Ukrajini, kao uostalom i na 20 drugih jezika jeste “Mafijaška država”, u kojoj govorim o svim neprijatnostima kojima sam u Moskvi bio izložen kao dopisnik "Guardiana". Ona je izašla 2011. godine, izdavač je bio Guardian Books koji takođe ništa ne zna o ovom falsifikatu i nisu dobila nikakvu informaciju od moskovskih izdavača.

RSE: “Algoritam”je, prema rečima njegovog glavnog urednika, spreman da vam isplati honorar za ovu knjigu. Istina, suma se ne pominje“.


Harding: Ne možemo da pričamo ni o kakvom honoraru kada on nije prethodno utvrđen ugovorom. Nigde ne postoji slična izdavačka praksa. To čak nije ni piratsko izdanje, to je neki fantomski projekat. Ja sam dospeo u društvo Henrija Kisindžera, Majkla Boma, Borisa Njemcova, koji najverovatnije nisu napisali Algoritmove knjige, kao što nisam ni ja. Želim da kažem da se ova afera ne tiče samo mene. To se tiče svih drugih autora i svih građana Rusije koji mogu da postanu žrtve sličnih izdanja. To je veoma čudnovata priča – zaključuje Luke Harding.

Luke Harding
Luke Harding

Žrtva izdavača “Algoritam” je još jedan poznati britanski novinar, analitičar "Econimsta" Edward Lucas. U pismu upućenom Radiju Slobodna Evropa, on između ostalog tvrdi da kompiliraju, i preštampavaju radove bez dozvole, bilo njegove, bilo njegova izdavača, te da se on već obratio svom književnom agentu s molbom da sredi stvari s Moskovom.

Knjiga koja se pripisuje Henriju Kisindžeru nosi naziv “Shvatiti Putina. Politika zdravog razuma”. Ovu je knjigu objavio je isti izdavač “Algoritam” u septembru prošle godine. U predgovoru knjige za koju Kisindžer do sada nije osporio autorstvo, piše:

“U knjizi koja je pred vama autor govori o razlozima današnje sistemske krize u svetu. Posebna pažnja posvećena je spoljnoj politici Vladimira Putina koju on naziva politikom zdravog razuma. U vezi s tim ocenjuje se i Putinov stav povodom Ukrajine – Kisindžer ga prihvata s izvesnim rezervama i poziva da se Putina mora shvatiti kad je Ukrajina u pitanju.“

Na internet stranici on-line knjižare Litres.ru objavljen je interesantan komentar u vezi s Kisindžerovom knjigom. Tu piše: “Primetio sam novu Kisndžerovu knjigu– sa zadovoljstvom sam je kupio i krajnje se razočarao… To nije knjiga Henrija Kisindžera. Neko je nabacao odlomke iz njegovih djela 'Diplomatija' i 'Da li je Americi potrebna spoljna politika', prikupio intervjue iz različitih listova o njegovim pogledima na Rusiju i Putina, i sve to prikazao kao novo Kisindžerovo delo. Nije prevara, ali skoro. Seminarski rad Kremlj-bota.”

S ovakvim mišljenjem saglasio se i drugi komentator: “Čudna kompilacija. Sumnjam da je to napisao Kisindžer. Ko je autor – nije poznato, ali je uočljivo da se trudi da pažljivo zaobilazi temu učešća SAD u svim bezobrazlucima koji se dešavaju širom sveta u poslednjih nekoliko dekada...“

Pre dve godine je protiv moskovske izdavačke kuće “Algoritam” bio pokrenut krivični postupak zbog govora mržnje u vezi s izdavanjem knjiga Benita Musolinija i Jozefa Gebelsa. Izdavača je tada podržao ruski publicista i političar Eduard Limonov.

XS
SM
MD
LG