Dostupni linkovi

Kritike zbog promjena na Facebooku


Facebook je jedan od prvih i najpopilarnijih sajtova za društveno umrežavanje
Facebook je jedan od prvih i najpopilarnijih sajtova za društveno umrežavanje
Grupe za zaštitu digitalnih prava i blogeri kritikovali su site za druženje na internetu, Facebook zbog promjene politike zaštite privatnosti svojih korisnika.

Priredio Rinko Golubović

Kritičari kažu da izmjene nisu dobre i da sugerišu ljudima da treba da podijele što više podataka i učine ih vidljivim za pretraživače interneta.

Izmjene su uvedene pre nekoliko dana, a svi korisnici su prilikom pristupa Facebooku obaviješteni o promjeni opcija za podešavanje privatnosti.

Facebook je objavio da promjene pomažu korisnicima da lakše odrede koje sadržeje žele da podijele, a ne da ih navode da otkrivaju previše.

"Facebook sugeriše podešavanje opcija koje znači otkrivanje svega. To nije pošteno, gledano sa tačke korisnika“, izjavio je Mark Rotenberg, direktor američkog Centra za informacije o elektronskoj privatnosti.

Centar je saopštio da izmjene na Facebooku podstiču korisnike da otkriju još više ličnih podataka nego do sada.

"Još gore je što će promjene smanjiti obim kontrole koju korisnici imaju nad dijelom svojih ličnih podataka“, navodi se u saopštenju.

Facebook je počeo testiranja novih podešavanja privatnosti sredinom godine. Korisnici sada mogu da odrede ko može da vidi njihove unose, da li treba da ih vidi 350 miliona članova sitea i da li treba da budu vidljivi na internetu.
XS
SM
MD
LG