Dostupni linkovi

Preporuka EP Savetu: Primeniti Prelazni sporazum


U "Strategiji proširivanja EU" Srbija dobila pozitivnu ocenu
U "Strategiji proširivanja EU" Srbija dobila pozitivnu ocenu
Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta ocenio je da Savet ministara EU treba što pre da se izjasni o primeni Prelaznog trgovinskog sporazuma sa Srbijom.

U nacrtu rezolucije o "Strategiji proširivanja EU", koju je razmatrao spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta, a o kojoj će u sredu na plenarnoj sednici glasati poslanici, "sa zadovoljstvom se ističe napredak Srbije, posebno u jednostranoj primeni prelaznog sporazuma".

Takođe se stavlja do znanja da "ta jednostrana primena, u uslovima finansijske krize, dobro pokazuje predanost te zemlje napretku na putu u uključivanje u Evropsku uniju".

Zato je od Saveta ministara zatraženo da se neodložno izjasni o ratifikaciji prelaznog sporazuma. U ovom dokumentu, koji je sačinio predsednik Spoljnopolitičkog odbora Gabrijele Albertini, pored ostalog, izražava se zadovoljstvo zbog potpisivanja sporazuma o policijskoj saradnji vlasti u Beogradu i misije Euleks na Kosovu.

Srbija se poziva da osnaži saradnju s Euleksom, posebno na severu Kosova, kao i da "iskaže konstruktivan stav prema učešću Kosova u regionalnoj trgovini i saradnji".

Evropskoj komisiji je upućen zahtev da što pre pokrene dijalog o liberalizaciji viznog režima EU i za Kosovo.

U predlogu rezolucije je "izražena i nada da će pre kraja godine biti okončan proces decentralizacije kako bi se zadovoljili zahtevi iz Ahtisarijevog plana".
Isto tako se zaključuje da puno operativno delovanje Euleksa treba da omogući delovanje pravne države, javnog reda i bezbednosti na celom Kosovu.

DOBAR SIGNAL

Spoljnopolitički analitičar i član Foruma za međunarodne odnose Vatroslav Vekarić ocenio je ovu preporuku kao veoma značajan događaj koji verovatno signalizira da će sporazum biti odmrznuti I pre hapšenja Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

“Reč je o značajnoj odluci u kojoj kao da se naslićuje prelom u ponašanju ponašanju svih članica EU prema odmrzavanju sporazuma. Verovatno je tome doprineo i Bramercov izveštaj, ali čini se da su sve zemlje članice, uključujući i Holandiju, na neki način shvatile da bi dalje zadržavanje Srbije u ovoj fazi bez prelaznog sporazuma bilo kontraproduktivni postupak”, objašnjava Vekarić.

ODSUSTVO ZAJEDNIČKOG CILJA

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta "izražava nezadovoljstvo zbog ograničenog napretka u Bosni i Hercegovini, kao potencijalnog kandidata za članstvo u EU".

Poslanici tog tela "sa zabrinutošću konstatuju da je sve veća nestabilnost u političkom okruženju i odsustvo zajedničke vizije dva entiteta".

Uz "osudu zapaljivih poruka koji dovode u pitanje napredak u procesu međuetničkog pomirenja i delovanje ustrojstva države", evropski poslanici traže da Savet ministara EU zajedno s međunarodnom zajednicom uloži napor da se održi dijalog i BiH održi na putu evropske integracije.

U dokumentu evropskih poslanika se "priznaje napredak Albanije i Crne Gore" i poziva Evropska komisija da što pre da mišljenje o kandidaturi Podgorice za članstvo u EU.

Takođe se podvlači da puna saradnja s Haškim sudom predstavlja suštinski uslov za napredak zemalja regiona ka članstvu u Uniji, uz
poziv državama Zapadnog Balkana da reše međusobne sporove, kako ti sukobi ne bi bili prepreke za uključivanje u EU.
XS
SM
MD
LG