Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Prodaja akcija samom sebi


Veselin Barović

Privatizacioni Eurofond je, početkom juna, kupio akcije preduzeća Mimoza po četiri puta višoj cijeni od tržišne. Iako, na prvi pogled izgleda zagonetno, sve postaje jasno kada se sazna ko je kome prodao akcije. U ovom slučaju, sa obije strane transakcije stoji isti čovjek, koji je kupovao novcem više hiljada akcionara, koji je na kraju završio na računu firme koja pripada samo njemu.

Pažnju crnogorske javnosti, prije nekoliko dana je izazvala informacija, da je privatizaciono-investicioni Eurofond, koji kontroliše kontroverzni biznismen Veselin Barović, za 320 hiljada eura, kupio akcije HTP Mimoza, po četiri puta višoj cijeni od tržišne, i to od preduzeća Komersa, čiji je jedini vlasnik opet Barović. Dio domaće štampe, danas je objavio nezvaničnu informaciju da je Komisija za hartije od vrijednosti počela kontrolu poslovanja Eurofonda, i da je povod za tu akciju, navodno, upravo kupovina akcija Mimoze, od Barovićeve Komerse.

Medjutim, predsjednik Komisije za hartije od vrijednosti Zoran Djikanović, za naš program kaže da Komisija ne vrši kontrolu Eurofonda, već redovnu kontrolu svih fondova:
Pažnju crnogorske javnosti, prije nekoliko dana je izazvala informacija, da je privatizaciono-investicioni Eurofond, koji kontroliše kontroverzni biznismen Veselin Barović, za 320 hiljada eura, kupio akcije HTP Mimoza, po četiri puta višoj cijeni od tržišne, i to od preduzeća Komersa, čiji je jedini vlasnik opet Barović.

“Nijesmo vršili kontrolu Eurofonda, već svih sedam fondova: njihovo poslovanje, obavljanje kastodi poslova, prijavljivanje transakcija Upravi za sprječavanje pranja novca i slično. Zatim, da li poštuju proceduru, da li novčanim sredstvima raspolažu u skladu sa procedurom... To se kontroliše u svim fondovima. To je redovna, neposredna kontrola koja se radi dva puta godišnje, pored mjesečnih, kada fondovi izvještavaju Komisiju o svom poslovanju i dostavljaju izvještaj nadzornom odboru.”

Široj javnosti je ostalo nejasno zašto se akcije plaćaju višestruko skuplje nego što zaista vrijede na tržištu, a odgovor se vjerovatno nalazi u činjenici da Eurofond ima više hiljada akcionara, koji su za Mimozine akcije dali četiri puta više novca firmi čiji je, prema medijskim informacijama, jedini vlasnik Veselin Barović, koji kontroliše i Eurofond. Ova transakcija je privukla pažnju naročito neupućenog dijela javnosti, a nekadašnji direktor NEX Montenegroberze, a sada predsjednik borda direktora kompanije Aktiva Integra Mladen Bojanić, je za naš program rekao da ova transakcija nije čudna samo neupućenom dijelu javnosti:
Ne djeluje čudno samo neupućenima, već ova transakcija, najblaže rečeno, djeluje čudno i upućenim u dešavanja na tržištu kapitala. Eurofond ima 15 – 20 hiljada akcionara, i ako medju njima nema nikog ko bi postavio pitanje šta se dešava sa njihovom imovinom, ako niko od njih nije tražio nikakvu informaciju i tražio kontrolu...

“Ne djeluje čudno samo neupućenima, već ova transakcija, najblaže rečeno, djeluje čudno i upućenim u dešavanja na tržištu kapitala. Eurofond ima 15 – 20 hiljada akcionara, i ako medju njima nema nikog ko bi postavio pitanje šta se dešava sa njihovom imovinom, ako niko od njih nije tražio nikakvu informaciju i tražio kontrolu... Ako Komisija za hartije od vrijednosti koja je nadležna, i kojoj je država povjerila zadatak da kontroliše takve slučajeve, moguće je da jeste ovih dana išla u kontrolu, ali nemam tu informaciju), ali ako ipak nije, onda su, na kraju krajeva, ti isti akcionari to i zaslužili. Ako oni nijesu spremni da kontrolišu svoju imovinu, da o njoj brinu, zašto bi bilo ko drugi se u to miješao."


Podsjetimo: Eurofond je prije desetak dana, na Montenegroberzi kupio oko 0,6 odsto akcija HTP Mimoze za 320.000 eura. Akcije su kupljene od kompanije Komersa, čiji je jedini vlasnik Barović, po cijeni od 15,29 eura u takozvanoj blok transakciji, što je skoro četiri puta više od tržišne cijene koja se u tom trenutku kretala oko četiri eura. Inače, tokom realizacije blok tranksakcije, kupac nije dužan da kupi akcije koje se na berzi nude po nižoj cijeni od ostvarene, što je u drugim slučajevima obavezno. Iako je 01. juna Komersa akcije Mimoze prodala po cijeni od 15 i po eura, tog dana, brojni prodavci koji su nudili iste akcije po nižoj cijeni nijesu prodali ništa.

Ipak, predsjednik Komisije za hartije od vrijednosti kaže da je sve uradjeno po zakonu:

"Po zakonu je. Ista pravila važe kao i za transakcije po kojoj je 17 posto akcija Elektroprivrede prodato. Da li tu ima nešto drugo - to prvo mora da odgovori odbor direktora, nadzorni odbor, skupština... tako da čim niko od njih ne reaguje, ja računam da je sve u redu".
  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

XS
SM
MD
LG