Dostupni linkovi

Kermabon: Ne radimo ništa u ime Kosova


Yves de Kermabon
Šef Euleksa Iv de Kermabon zatražio je da 20. avgusta bude održan sastanak sa predsednikom Kosova Fatmirom Sejdijuom i premijerom Hašimom Tačijem na kome bi se razgovaralo i o protokolu o policijskoj saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Srbije (MUP), saopštio je u utorak uveče Euleks.

U saopštenju Euleksa se navodi da je Kermabon ocenio da je "došlo do nekoliko nesporazuma i lošeg interpretiranja" u vezi protokola o policijskoj saradnji Euleksa i MUP-a Srbije.

Poziv šefa Euleksa usledio je nakon što su se vlasti u Prištini pobunile zbog najavljenog potpisivanja sporazuma Euleksa i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, čiji detaljan sadržaj nije poznat.

Poznato je jedino da će sporazumom dve strane postići dogovor o zajedničkim aktivnostima na suzbijanju kriminala i to u zoni koju Beograd naziva administrativnim prelazom, a Priština granicom.

Kermabon je u utorak uveče izjavio kako Euleks nije i neće potpisivati nikakve protokole u ime Kosova.

Ustaljena praksa

"Euleks može, kao tehnička misija vladavine prava, jedino potpisivati protokole u ime Euleksa i o pitanjima koja se odnose na vladavinu prava, kao što je to dogovorilo 27 zemalja članica EU", rekao je Kermabon.

Praksa potpisivanja sporazuma sa nadležnim ministarstvima u regionu, podseća Kermabon, nije nešto neobično za Euleks.

"Slične sporazume je Euleks već potpisao i to po pitanju saradnje u razmeni finansijskih podataka koji se odnose na pranje novca i finansijski terorizam - sa Makedonijom 22. januara, sa Crnom Gorom 19. februara i Albanijom 4. februara", naveo je Kermabon.

Šef EULEKS-a, koji se u utorak vratio na Kosovo, naglasio je da su organizovani kriminal, krijumičarenje i trgovina ljudima, drogom i oružjem ozbiljna pitanja koja se jedino mogu rešiti putem regionalne saradnje.

Vlada u Prištini usprotivila se sporazumu, tvdeći da Euleks na to nema pravo.

Savetnik ministra unutrašnjih poslova Kosova Fisnik Redžepi kaže da je posao Euleksa da podržava kosovske institucije, a ne da radi njihov posao.

“Prema tome, svaki postupak Euleksa koji može da se interpretira kao zamena uloge institucija Republike Kosova, mi smatramo da je to prevazilaženje njihovog mandata”, izjavio je Redžepi.

On smatra da dogovor nije moguće postići bez saglasnosti kosovskih institucija i da je kosovska Vlada jedina legitimna adresa za potpisivanje bilo kakvih dogovora.

Pogledajte komentare (5)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG